Υπάρχει ένα συναίσθημα, που μπορεί να σε φυλακίσει και να σου καταστρέψει τη ζωή. Χωρίς να το καταλάβεις.
Όμως το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Το χειρότερο, είναι ότι μπορεί να καταστρέψει και τη ζωή των άλλων ανθρώπων, αυτό που εσύ νιώθεις.
Είμαι σίγουρος πως ήδη αναρωτιέσαι ποιο είναι αυτό το συναίσθημα..
Θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα, που έγινε η αιτία της έμπνευσης αυτού του άρθρου. Υπήρχε μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, σε έναν άνθρωπο που ήρθε σε μένα, γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά στη ζωή του. Και ξέρεις τι ήταν αυτό, που με έκανε να καταλάβω ποιο ήταν το μοτίβο ,που του δημιουργούσε όλα τα προβλήματα; Ο τρόπος που τάιζε τον σκύλο του. Για την ακρίβεια, ο τρόπος που τάιζε και συμπεριφερόταν στον σκύλο του, μου έδωσε να καταλάβω πολύ σημαντικές πληροφορίες για αυτόν.
Τι έκανε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος; Κάθε φορά που έτρωγε, το σκυλάκι του, πήγαινε κοντά του κουνώντας την ουρά του, λαχταρώντας να του δώσει λίγο φαγητό. Κι εκείνος τι έκανε; Του έδινε.
Όμως πρόσεξε τι γινόταν..
#1 Το φαγητό που έδινε στο σκυλάκι δεν ήταν κατάλληλο
#2 Eκπαίδευε λάθος το σκυλάκι.
Αποτέλεσμα;
α) Να βάζει σε κίνδυνο το σκυλάκι. Γιατί, για το σκυλάκι κάποια από αυτά που τρώμε εμείς, όπως αλάτι, γλυκά, πατάτες, δεν μπορεί να τα μεταβολίσει. Και αυτό είναι πρόβλημα, στο μέλλον του, όχι στο τώρα.
β) Εκπαίδευε λάθος το σκυλάκι, και έτσι το σκυλάκι έπαψε να έχει πειθαρχία.
Και όλα αυτά ξέρεις που στηρίζονταν; Σε αυτό το συναίσθημα , στο οποίο αναφέρθηκα στην αρχή που μπορεί να γίνει αιτία, να σε φυλακίσει και να σου καταστρέψει τη ζωή, τόσο τη δική σου όσο και των γύρω σου. Ποιο είναι το συναίσθημα; Οι ενοχές.
Είχε λοιπόν την ψευδαίσθηση, ότι ταΐζοντας και δίνοντας στο σκυλάκι αυτό που ήθελε τότε, θα βοηθούσε το σκυλάκι στο τώρα να είναι χαρούμενο. Στο μέλλον όμως; Και κάπως έτσι χτίστηκε στο μυαλό του ένα μοτίβο, ένα πολύ καταστροφικό μοτίβο όμως. Το μοτίβο των ενοχών.
Πρόσεξε τώρα, το μυαλό μας είναι ένα λογισμικό, ένας υπολογιστής. Όπως ήδη ξέρεις λοιπόν, αν προγραμματίσουμε τον υπολογιστή μας να κάνει ένα συγκεκριμένο πράγμα, όπου κι αν είναι αυτός ο υπολογιστής, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στην Αυστραλία, θα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα – αυτό που τον προγραμματίσαμε να κάνει – γιατί έχει ένα συγκεκριμένο λογισμικό να παίζει.
Αντίστοιχα λοιπόν, το ίδιο συμβαίνει με τον εγκέφαλο μας. Άρα, εάν προγραμματίσουμε το λογισμικό να λέει πως, “Δεν μπορώ να αντισταθώ σε αυτό το σκυλάκι, που με κοιτάει έτσι μέσα στα μάτια και θέλει πάρα πολύ να φάει, δεν μπορώ να αντισταθώ. Κοίταξε μωρέ, τι να του κάνω; Λίγο τόσο μια μπουκίτσα θα του δώσω, τι θα πάθει;” το αποτέλεσμα θα είναι πώς εκτός του ότι θα καταστρέψω τη ζωή του σκυλιού μου, γιατί μπορεί αν τρώει ζάχαρη να τυφλωθεί κλπ, θα καταφέρω και κάτι άλλο ακόμα. Επειδή αυτό το σκυλάκι δεν έχει μάθει να πειθαρχεί, όταν το βγάλω έξω δεν θα μπορώ να το έχω ελεύθερο και θα το κρατάω με το λουράκι του για να μην φύγει.
Άρα τι δημιουργεί η δικιά μου συμπεριφορά στο μέλλον για το σκυλάκι;
Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα, για να κατανοήσουμε καλύτερα το συναίσθημα και το μοτίβο των ενοχών. Το ίδιο ισχύει και στον εργασιακό τομέα. Ένας επιχειρηματίας για παράδειγμα, νιώθοντας ενοχές γιατί δεν θέλει να διώξει έναν υπάλληλο του, ο οποίος όχι απλά δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως του δημιουργεί προβλήματα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση του και την μελλοντική της πορεία.
“Γιατί αντικειμενικά, αν το τιμόνι το στρίψεις προς τον γκρεμό στον γκρεμό θα πας, μην κοροϊδευόμαστε.”
“Τι μου έτυχε..”
Και ξέρεις τι γίνεται με εμάς τους ανθρώπους; Κάνουμε του κεφαλιού μας, κάθε μέρα και κάποια στιγμή τρώμε μια τρελή “σφαλιάρα,” στη ζωή και λέμε “Α! Τι μου έτυχε;” Όμως έτυχε; Τόσο καιρό δεν έχεις καταλάβει τι γίνεται;
Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις μας, και θα σου εξηγήσω τι εννοώ πάλι μέσα από ένα παράδειγμα:
Πριν από μερικούς μήνες με παίρνει ένας επιχειρηματίας τηλέφωνο και μου λέει:
“Μάνο ξέρεις τι; Οικονομικά είμαι τέλεια, η επιχείρηση μου πάει εξαιρετικά, χώρισα όμως από την γυναίκα μου. Ξύπνησε μια μέρα και μου λέει ξαφνικά: Χωρίζουμε”.
Και τον ρωτάω: “Ξαφνικά;”, μου λέει “Ναι”.
“Είσαι σίγουρος;” τον ρωτάω, μου λέει “Ναι”.
“Ήταν όλα τέλεια;”, μου λέει “Ναι”.
“Α, Ok” του λέω. Και αρχίζω και του κάνω κάποιες ερωτήσεις, και συνειδητοποίησε ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η σχέση του δεν πήγαινε καλά και η γυναίκα του, του χτύπαγε τα καμπανάκια αλλά τελικά το μόνο που του έμεινε, ήταν η επιχείρηση και τα λεφτά. Η γυναίκα του τον άφησε.
Θέλω να θυμάσαι, ότι τα πράγματα δεν συμβαίνουν από την μια στιγμή στην άλλη. Τα πράγματα τα χτίζουμε, τα δημιουργούμε, και δεν το καταλαβαίνουμε. Και αν μέσα μου έχω ενοχές που δεν μου επιτρέπουν να κάνω πράγματα, να εκφραστώ ελεύθερα για να μην κάνω τον άλλον να αισθανθεί άσχημα, τότε δεν χτίζω ειλικρινείς σχέσεις.
Έτσι λοιπόν αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι το εξής:
“Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου λόγω ενοχών, να μην κάνεις πράγματα, τα οποία ξέρεις ότι θα σε βοηθήσουν στο μέλλον και στη ζωή σου;”
Πώς θα άλλαζε η ζωή σου, αν σου έλεγα ότι υπάρχει τρόπος να το αλλάξεις αυτό, και να αποτινάξεις από πάνω σου τον ζυγό όλων των αρνητικών συναισθημάτων ,προκειμένου να δημιουργήσεις ενδυναμωτικά μοτίβα, που θα σε βοηθήσουν στην συνέχεια στη δημιουργία της ζωή που θέλεις και αξίζεις;
Αυτός είναι ο λόγος που δημιούργησα το Rethink! Η γλώσσα του ασυνείδητου νου, το οποίο μπορεί να σου δείξει τον τρόπο αυτό. Αλλά και κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό.. Πώς θα διευρύνεις την συνειδητότητα σου..
Γιατί πρόσεξε να δεις τι γίνεται, οι άνθρωποι θεωρούμε φυσιολογικό αυτό που έχει ή αυτό που κάνει όλος ο κόσμος. Αν λοιπόν έχω ή κάνω αυτό που έχει ή κάνει όλος ο κόσμος, νιώθουμε ok.
Τι συμβαίνει όμως; Κάνοντας όλοι οι άνθρωποι πραγματικότητα στη ζωή μας αυτό που κάνουν οι περισσότεροι, έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουν οι περισσότεροι.. Και γι’ αυτό βλέπουμε μόνο το 1% να πετυχαίνει.
Βγες λοιπόν από την πλάνη του τι κάνουν οι περισσότεροι, και χάραξε τον δικό σου δρόμο. Να θυμάσαι μόνο το 1% μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τυχαίο;
Και να θυμάσαι:
Όσο πιο πολύ διευρύνουμε το γνωστικό μας πεδίο, τις προσλαμβάνουσες, τις εμπειρίες τόσο καλύτερα είναι.
Τι θέλω λοιπόν να κάνεις; Θέλω να πας και να παρατηρήσεις όλη σου τη ζωή και να δεις:
- Εάν νιώθεις ενοχές.
- Εάν λόγω των ενοχών παίρνεις κάποιες αποφάσεις.
- Εάν αντιλαμβάνεσαι τις ενοχές μέσα σου.
Και θέλω να πας στη ζωή σου πίσω, και να δεις σε ποια κομβικά σημεία λόγω ενοχών, πήρες κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις.
Οι ενοχές, μπορεί να υπάρχουν στη ζωή μας κρυμμένες και να γίνονται εμπόδιο, στην προσωπική μας ανάπτυξη, στις σχέσεις μας, στην επαγγελματική μας εξέλιξη, στις φιλίες μας κλπ
Είναι ένα μοτίβο οι ενοχές που μας φυλακίζει.
Αν λοιπόν θέλεις να απελευθερωθείς από αυτό το μοτίβο, καταρχήν χρειάζεται να τις συνειδητοποιήσεις, να τις αντιληφθείς και να δεις τελικά, αν έκανες αυτό που ήθελες να κάνεις στη ζωή σου, ή δεν το έκανες λόγω του μοτίβου των ενοχών.
Καλό θα ήταν να αρχίσεις να βλέπεις μέσα σου τι γίνεται πραγματικά:
- Πότε νιώθεις ενοχές;
- Πότε δεν νιώθεις ενοχές;
- Tι χρειάζεται να κάνεις για να απελευθερωθείς από τις ενοχές;
Το μαγικό είναι, ότι ρωτάω πολλές φορές τους ανθρώπους, “Ποιο είναι το αντίθετο των ενοχών;” Κανείς δεν ξέρει να μου πει. Άραγε γνωρίζεις; Γράψε κάτω από το άρθρο αυτό, τι πιστεύεις πως είναι το αντίθετο των ενοχών.
Επικοινώνησε μαζί μου, γιατί μέσα από βιωματικές τεχνικές, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Όμως προτού το κάνεις αυτό προσπάθησε μόνος σου. Κι αν δεν μπορέσεις εδώ είμαι εγώ.
Υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Αν σου συμβαίνει κι εσένα, αν υπάρχει το μοτίβο των ενοχών, και σε εμποδίζει να κατακτήσεις τα όνειρα σου, αν έχει αξία για σένα να το βγάλεις από τη ζωή σου, τότε μπες σε δράση.
Ανακάλυψε, Μάθε, Σχεδίασε, και Δράσε!
Να θυμάσαι: Είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Συμπληρωματικά άρθρα:
Η ΕΥΤΥΧΙΑ είναι θέμα απόφασης! Μάθε ΠΩΣ
Ευθυγραμμίσου με τη συγχρονικότητα και ζήσε τα δικά σου θαύματα
Ποια είναι η γνώμη που έχεις πραγματικά για τον εαυτό σου;
Συνειδητότητα: O #1 παράγοντας που καθορίζει την ζωή σου
Ενσυναίσθηση και πώς επηρεάζει την επικοινωνία
[Ακολούθησε τον Μανώλη στο Instagram για να βάλεις τόνους έμπνευσης στη ζωή σου]