Ένα από τα πιο επίκαιρα προβλήματα της σημερινής εποχής είναι, η συνεχής αναζήτηση των ανθρώπων, στην ανακάλυψη της απάντησης στην ερώτηση; Πώς μπορώ να απαλλαχθώ από περιοριστικά πιστεύω και πεποιθήσεις για να απελευθερώσω τον εαυτό μου;
Αυτή είναι μια ερώτηση, που απασχολεί όλους όσους βαδίζουν το μονοπάτι της αυτογνωσίας, που έχουν αντιληφθεί ότι η ζωή τους καθορίζεται από προγραμματισμούς που έχουν λάβει στην πορεία της ζωής τους.
Προγραμματισμούς, που έχουν γίνει κυρίως στα παιδικά τους χρόνια, από το περιβάλλον γύρω τους, οικογενειακό, συγγενικό αλλά ή κοινωνικό, με μηνύματα άμεσα ή έμμεσα. Γιατί προγραμματισμός δεν είναι μόνο αυτά που ακούμε, ή αυτά που νιώθουμε ή λαμβάνουμε αφιλτράριστα από οτιδήποτε γύρω μας.
Γενικότερα, θα μπορούσα να πω, πως αυτή είναι μια ερώτηση που προβληματίζει μεγάλη μερίδα ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους. Δυσκολίες που τους κρατάνε μακριά, από τη ζωή που θα ήθελαν να ζήσουν ιδανικά ό,τι έχουν ονειρευτεί.
Δυσκολίες σε τομείς της ζωής τους όπως, σε προσωπικό επίπεδο, σε σχέση με τον εαυτό τους, σε επαγγελματικό, ή σε επίπεδο σχέσεων με άλλους ανθρώπους.
Μπορεί ενδεχομένως εσύ να είσαι ένας από αυτούς.
Σκοπός μου είναι, μέσα από αυτό το άρθρο, να σου μεταδώσω πληροφορίες μέσα από τη γνώση, που θα σε βοηθήσουν να καταφέρεις να σπάσεις , τις όποιες αρνητικές πεποιθήσεις και μοτίβα σε μπλοκάρουν, και να ζήσεις ελεύθερος πια τη ζωή σου όπως σου αξίζει.
Τις περισσότερες φορές , μια αλλαγή απαιτεί χρόνο με αρκετή εσωτερική δουλειά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπου κάποια εσωτερικά μπλόκα που έχεις, αρνητικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές, πραγματικά δεν αντέχεις να σε περιορίζουν άλλο, και η ανάγκη να κάνεις κάτι για αυτό είναι άμεση..
Το τεράστιο ζήτημα με κάποιο πρόβλημα που πιθανό να έχεις, είναι ότι επαναλαμβάνεις συνέχεια τις ίδιες ακριβώς πράξεις ..Ναι! Εκείνες που στο τέλος παίρνεις το ίδιο αποτέλεσμα. Όταν αυτό που κάνεις δεν δουλεύει, συνήθως προσπαθείς ξανά, με μεγαλύτερη επιμονή.
Ένας τρόπος να λύσεις κάποιο πρόβλημα, δεν είναι να αναλύσεις το Γιατί του προβλήματος, αλλά το τι κάνεις για να το λύσεις. Ο τρόπος για να το κάνεις αυτό, είναι να καθορίσεις το πως συνεχίζεις να πράττεις με τον ίδιο τρόπο (πιστεύω, αρνητικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές), να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι με διαφορετικές προσεγγίσεις.
Όταν αισθάνεσαι κολλημένος σε ένα πρόβλημα, δοκίμασε κάτι καινούργιο. Κάνε κάτι, μόνο ένα πράγμα, διαφορετικό.
Είναι τρελό να κάνεις το ίδιο πράγμα συνέχεια περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα!
Μελέτησε το πρόβλημα, ανάλυσέ το. Δες ποια μέρη του σε απασχολούν περισσότερο, ποια είναι τα πιο άμεσα προσβάσιμα. Θα επιλέξεις τα πιο εύκολα ώστε να λυθούν.
Υπάρχει πρόβλημα; Πολλές φορές, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το πρόβλημα, αλλά οι συμπεριφορές που έχεις απέναντί του. Ένα περιοριστικό μοτίβο γεννιέται όταν δεν αντιμετωπίζεις άμεσα κάποιες καταστάσεις. Με το καιρό, η ίδια η αναβολή τα καθιστά δύσκολα στο μυαλό σου. Εντόπισε την διαφορά μεταξύ προβληματικής Κατάστασης, προβληματικής Συμπεριφοράς.
Οι ερωτήσεις είναι αυτές που δίνουν απαντήσεις.
Πολλές φορές, οι απαντήσεις που ψάχνεις, βρίσκονται σε ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου. Μέσω αυτών θα συνειδητοποιήσεις, πως είναι στο χέρι σου να απαλλαγείς από όλα αυτά τα “κακά” μοτίβα που σε μπλοκάρουν, να αφήσεις στο παρελθόν συμπεριφορές που πια δεν σε εξυπηρετούν.
Διαβάζεις το άρθρο: Απαλλάξου από περιοριστικά πιστεύω και πεποιθήσεις
- Τι πρόβλημα έχω;
- Τι φταίει;
- Πως δημιουργήθηκε;
- Γιατί συνεχίζει να υπάρχει;
- Πόσο συχνά εμφανίζεται το πρόβλημα;
- Πόσο χρόνο διαρκεί;
- Κάτω από ποιες συνθήκες παρουσιάζεται;
- Τι κάνω όταν το πρόβλημα εμφανίζεται;
- Υπάρχουν άλλα άτομα κοντά μου όταν εμφανίζεται το πρόβλημα;
- Τι πρόκειται να κάνω γι’ αυτό το πρόβλημα;
- Πως σκοπεύω να το κάνω και πότε;
- Γιατί θέλω πραγματικά να το λύσω;
Με τον τρόπο των ερωτήσεων, θα μπορέσεις να καταλάβεις αν είσαι υπεύθυνος του προβλήματος και ποια στοιχεία του είναι κάτω από τον έλεγχο σου και ποια όχι.
Αυτό θα σε χαλαρώσει, γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις, δεν αξίζει να το αφήνεις να σε απασχολεί συναισθηματικά.
Εκεί, όπου, αναφέρθηκα στο γεγονός του ότι η ζωή μας, καθορίζεται από προγραμματισμούς που γίνονται υποσυνείδητα, που πλαισιώνουν την ποιότητα και την εξέλιξή της. Ας δούμε μαζί λοιπόν, δύο πολύ σημαντικά βήματα που συμβάλλουν στην κατανόηση αυτής της υποσυνείδητης λειτουργίας.
Πρώτο βήμα αδιαμφισβήτητης αξίας είναι η αναγνώριση, η επίγνωση ότι πράγματι λειτουργούμε με προγραμματισμούς!
Δεύτερο βήμα, η επίγνωση του κάθε προγραμματισμού με προτεραιότητα, αυτών που μας ταλαιπωρούν περισσότερο σχεδόν καθημερινά.
Τώρα ίσως να αναρωτιέσαι, πώς να ξέρω ποιοι είναι αυτοί;
Για να το βρεις, δεν έχεις παρά να κοιτάξεις τη ζωή σου, να δεις τι είναι αυτό που επαναλαμβάνεται συνεχώς.
Τί είναι αυτό που σε ταλαιπωρεί σε κάνει δυστυχισμένο; Τι είναι αυτό που παρόλη την προσπάθεια σου, την επιθυμία σου για αλλαγή αυτό επιμένει.
Συμβαίνει στη ζωή σου, κάθε φορά που γνωρίζεις έναν άντρα η μια γυναίκα να σε εξαπατά;
Η κάθε φορά που ο φίλος/η σου, σου λέει όχι σε κάτι ασήμαντο ή σημαντικό, αυτό να πυροδοτεί μια έντονη αντίδραση η πληγή μέσα σου;
Μια ένδειξη λοιπόν, ότι αυτό που ζεις είναι ένα περιοριστικό μοτίβο, είναι όταν κάτι αρνητικό συνεχώς επαναλαμβάνεται, παρόλες τις προσπάθειες σου για αλλαγή. Αλλαγή, παρόλο που ξέρεις ποιο είναι το θετικό που θέλεις να έχεις.
Άλλη μια ένδειξη είναι, όταν η αντίδραση που έχεις (κυρίως συναισθηματική), είναι υπερβολική σε σχέση με το ερέθισμα που την προκάλεσε.
Συνήθως ο άνθρωπος που προκάλεσε το ερέθισμα, θα σου πει ότι υπερβάλεις, εσύ θα νιώθεις ακόμα πιο παραμελημένος, η ότι δεν σε καταλαβαίνει. Αυτό που βιώνεις, για σένα είναι οπωσδήποτε πραγματικό αλλά αυτό που βλέπει ο άλλος είναι υπερβολικό.
Το επόμενο σου βήμα λοιπόν είναι να αναρωτηθείς, αν αυτό το αρνητικό (κατάσταση-συναίσθημα) που ζεις συνεχώς, είναι ένα επαναλαμβανόμενο περιοριστικό μοτίβο. Πολύ σημαντικό είναι να παρατηρήσεις τον εαυτό σου.
Να παρατηρήσεις τι είναι αυτό που επαναλαμβάνεται. Αν υπάρχει ένα αίσθημα απόρριψης ας πούμε, (η οτιδήποτε άλλο) να παρατηρήσεις πότε το νιώθεις; Όταν κάποιος δεν σε ακούει; Όταν είναι απόμακρος;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις απόρριψη; Είναι η αντίδρασή σου ώριμη; Δηλαδή, μιλάς με ηρεμία στον άλλο άνθρωπο; Εξηγείς ότι η συμπεριφορά του σε κάνει να νιώθεις απόρριψη;
Μήπως απομακρύνεσαι, κλείνεσαι στον εαυτό σου, πληγώνεσαι, κατηγορείς τον άλλο κλπ;
Τώρα που έχεις καταλάβει και αποδεχτεί ό, τι έχεις μέσα σου προγραμματισμούς, που μέχρι να γίνουν συνειδητοί απλά τους επαναλαμβάνεις. Ίσως πως ζεις συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, ίσως έχεις λίγο πολύ βρει ποιο είναι το δικό σου μοτίβο. Μπορούμε επομένως, να πάμε στο επόμενο βήμα που θα φέρει την θεραπεία και την απελευθέρωσή του!
Την επόμενη φορά που θα σου συμβεί το ίδιο σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα να νιώσεις απόρριψη, θα πας σε ένα ήρεμο χώρο, μόνος σου. Εκεί, θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώσει όλο το συναίσθημα!
Χωρίς κριτική, χωρίς βιασύνη, χωρίς καμία προσπάθεια να σε παρηγορήσεις. Απλά θα το αφήσεις να υπάρχει, με αποδοχή. Έτσι θα δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να το βιώσει. Αυτό, θα σου δώσει την ευκαιρία να το θεραπεύσεις.
Αφού λοιπόν βιώσεις το συναίσθημα, τότε μπορείς πολύ απλά να ρωτήσεις τον εαυτό σου από που έρχεται αυτό; Πότε το ένιωσα, πρώτη φορά;
Και να αφήσεις την ιστορία να ξετυλιχτεί μπροστά σου μόνη της.
Και αυτό θα φέρει στην επιφάνεια, την αρχική εμπειρία που σου έδωσε το συγκεκριμένο αρνητικό μήνυμα, που από κει και πέρα επαναλαμβάνεις στη ζωή σου συνεχώς!
Η αναγνώριση και μόνο είναι σχεδόν ολόκληρη η θεραπεία!!!
Από αυτή τη στιγμή και μετά, κάθε φορά που θα συναντάς ένα ερέθισμα που θα κινητοποιεί αυτό το μοτίβο μέσα σου, η αντίδραση σου θα είναι όλο και πιο ήρεμη, όλο και πιο ουδέτερη μέχρι που αυτό το μοτίβο δεν θα σε επηρεάζει πια. Κάθε φορά που θα συμβαίνει και εσύ θα αναγνωρίζεις τι είναι, θα απελευθερώνεσαι όλο και πιο πολύ!!!
Ο δρόμος προς την απελευθέρωση του εαυτού σου, και η ευκαιρία να ζήσεις μια ζωή χαράς, πληρότητας και ελευθερίας είναι στο χέρι σου!
Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός!
Είσαι υπέροχος!
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Συμπληρωματικά άρθρα:
Πώς λειτουργεί άραγε ο εγκέφαλος;
Αμυγδαλή η έδρα των συναισθημάτων
Εγκέφαλος, συναισθήματα και συμπεριφορά
Περιορισμοί, τρικλοποδιές που βάζεις στον εαυτό σου.