Ίσως βρίσκεσαι στην αρχή μιας νέας πορείας, ίσως κάπου στο ενδιάμεσο, στη ζωή πολλές φορές καλείσαι να θέσεις κάποιους νέους στόχους.
Οι νέοι στόχοι συνήθως σημαίνουν και αλλαγές, σημαίνουν προσπάθεια ή ρίσκο, σημαίνουν πίεση η αναπροσδιορισμό της ίδιας της ζωής, των θέλω σου και των πεποιθήσεών σου, των αναγκών σου και των ονείρων σου..
Είναι η οργάνωση μιας επιθυμίας σε πιο συγκεκριμένα βήματα, και η προσπάθεια να ακολουθηθούν αυτά με επιτυχία ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί λοιπόν να θέτεις απλώς έναν στόχο, αλλά να δεσμεύεσαι και να προσπαθείς για αυτόν.
Η αναπαράσταση, η νοητική αναπαράσταση μιας ευχής, μιας ανάγκης, μιας επιθυμίας είτε μιας φιλοδοξίας σε συνδυασμό με την ισχυρή δέσμευση σου για να την κάνεις πραγματικότητα είναι αυτό που ονομάζουμε στόχο.
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον στόχο σαν ένα ταξίδι και την προετοιμασία που χρειάζεται και κάνεις για αυτό. Θα πρέπει να ξέρεις τι είναι από που στα αλήθεια πραγματικά επιθυμείς να πετύχεις, το δικό σου πραγματικό στόχο και όχι έναν οποιονδήποτε στόχο που επιβάλλεται από άλλους. Που θέλεις εσύ να πας, ποιος είναι ο προορισμός του δικού σου ταξιδιού.
Ύστερα θα πρέπει να δεις σε πιο σημείο βρίσκεσαι, από που ξεκινάς ποιες είναι οι ικανότητες και οι δεξιότητές σου οι γνώσεις σου τα εφόδια σου εκείνα που διαθέτεις ή που πρέπει να αναπτύξεις. Να βρεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου, και να τα συζητήσεις με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και εκτιμάς την γνώμη τους.
Να εξετάσεις τι είδους εφόδια απαιτούνται και αν δεν τα διαθέτεις, να δεις τι χρειάζεται να κάνεις, έτσι ώστε να τα αποκτήσεις.
Ποιες δεξιότητες, ποιες γνώσεις πρέπει να αποκτήσεις, και που μπορείς να αναζητήσεις βοήθεια για να πετύχεις τον στόχο σου.
Ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις, πως θα πας από εδώ μέχρι εκεί. Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις, πως θα οργανώσεις τα βήματα που απαιτούνται, τι πρέπει να προσέξεις και πόσος χρόνος χρειάζεται.
Διαβάζεις το άρθρο: Πλάνο δράσης και νέοι στόχοι.
Είναι πάρα πολύ ουσιαστικό οι στόχοι σου, σημαντικό θα έλεγα οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί, όπως και η διαδικασία για να τους πετύχεις. Στην προσπάθεια σου για την επίτευξη των στόχων σου βοηθά:
Να κάνεις μία λίστα με τους στόχους σου, και έπειτα να τους κατατάξεις ανάλογα με την προτεραιότητα τους. Οι προτεραιότητες θα ήταν καλό να ταιριάζουν με τις αξίες, τα πιστεύω και τις δυνατότητες σου. Αφού χαράξεις και ξεκινήσεις την πορεία σου, είναι σημαντικό να παραμείνεις στην πορεία αυτή, επικεντρωμένος στα βήματα που θα ήταν καλό να ακολουθήσεις για να πετύχεις τον στόχο σου.
Θα ήταν καλό, να κρατάς ένα ημερολόγιο και να ανατρέχεις σε αυτό όταν χρειάζεται, αλλά και μέσα από αυτό να παρακολουθείς την πρόοδο σου. Να δεχθείς ότι ανάλογα με τις συνθήκες οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν.
Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για απρόοπτα και ανατροπές. Έτσι είναι καλό να είσαι ευέλικτος και οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, να κάνεις τις αλλαγές εκείνες που χρειάζεται για να πετύχεις τον τελικό σου στόχο.
Θα σε βοηθούσε να έχεις στο μυαλό σου τον μελλοντικό σου εαυτό, που έχει πετύχει τον στόχο, και όχι να τον έχεις στο νου σαν έναν ξένο, με τον οποίο δεν ταυτίζεσαι. Οι άνθρωποι που μπορούν να ταυτιστούν με τον μελλοντικό εαυτό τους αποφασίζουν και πράττουν πιο δυναμικά.
Τέλος είναι σημαντικό να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για αυτό που πετυχαίνεις κάθε φορά, έτσι ώστε να παίρνεις περισσότερη δύναμη και ώθηση για να συνεχίσεις.
Σίγουρα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος που θέτεις είναι στόχος δικός σου. Μερικές φορές τα θέλω και οι στόχοι σημαντικών άλλων μπλέκονται με τα δικά μας και μπορεί να μας βγάλουν από το δρόμο μας.
Όταν η παρακίνηση η κινητοποίηση έρχεται εξωτερικά, από άλλους, είναι πιο δύσκολο να φτάσεις στον στόχο. Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι οι οποίοι κινητοποιούνται εσωτερικά και όχι εξωτερικά πετυχαίνουν πιο εύκολα στόχους, είναι πιο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.
Πολλές φορές χανόμαστε στην σκέψη του στόχου και του μέλλοντος, αλλά δεν πράττουμε. Κάτι θα αλλάξει στο μέλλον και θα αλλάξουμε και εμείς, αλλά δεν κάνουμε τίποτα στο παρόν για αυτό.
Να εξετάσεις τι είναι αυτό που συντηρεί την αναβλητικότητα αυτή. Να υιοθετήσεις νέες θετικές συνήθειες οι οποίες θα σε κρατήσουν μακριά από τις παλιές, θα σε βγάλουν από την αδράνεια και θα θέσουν την βάση για την επίτευξη του στόχου σου.
Κάποιες φορές υπερεκτιμάμε τις δυνατότητες μας, και από την άλλη υποτιμάμε την προσπάθεια και τον χρόνο που απαιτείται, για να πετύχουμε τον στόχο μας.
Είναι καλό να μην βάζεις πολλούς στόχους ταυτόχρονα, γιατί αυτό συχνά οδηγεί στην αυτο-εξάντληση.
Δεν αρκεί μόνο να ονειρεύεσαι ένα ευτυχές τέλος, την επίτευξη του στόχου. Είναι σημαντικό μέσα στο όνειρο να περιλαμβάνεις και την διαδικασία, την πορεία, τις δυσκολίες και τον κόπο που πρέπει να καταβάλεις.
Η διαδικασία, ο σχεδιασμός που θα ακολουθήσεις είναι μείζονος σημασίας, και είναι αυτός που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.
Όσοι έχουν σχέδιο και στόχους για τη ζωή, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι από όσους δεν έχουν.
Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής σου, είναι σημαντικό να καταστρώσεις ένα σχέδιο ζωής που θα αξιοποιεί όλα τα ταλέντα και τις ικανότητές σου. Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο τώρα για να καταλάβεις τι θέλεις να κάνεις, τι θέλεις να πετύχεις και πόσο μακριά θέλεις να φτάσεις. Διαφορετικά η ζωή σου, όπως ένα πλοίο χωρίς καπετάνιο, θα καταλήξει σε ναυάγιο.
Ας δούμε κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, που θα σε βοηθήσουν στο να σχεδιάσεις τους στόχους σου :
- Θέλω πραγματικά κάτι τέτοιο για μένα ή είναι κάτι που πιστεύω ότι “πρέπει” ή “οφείλω” να κάνω;
- Είναι σωστό σύμφωνα με το σύστημα αξιών μου;
- Πιστεύω ότι είναι εφικτό στην περίπτωσή μου;
- Θα γίνω καλύτερος άνθρωπος όταν το κατορθώσω;
- Μπορώ να οραματιστώ όλες τις πλευρές του;
- Πιστεύω απόλυτα ότι η δημιουργική νοημοσύνη που βρίσκεται μέσα μου θα με βοηθήσει να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου;
Αν απάντησες “ναι” σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το επόμενο βήμα είναι να καταστρώσεις ένα σχέδιο. Για να το κάνεις πρέπει:
- Να έχεις καθορίσει ξεκάθαρα το στόχο σου. Το υποσυνείδητό σου ανταποκρίνεται όταν είσαι συγκεκριμένος.
- Να έχεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ξεκινήσεις το πρόγραμμά σου.
- Να έχεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μέχρι την οποία επιθυμείς να έχεις πραγματοποιήσει το στόχο σου.
- Να έχεις ένα γραπτό σχέδιο δράσης.
- Να έχεις ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα επανεξετάζεις κατά περιόδους, τα σχέδιά σου ώστε να κάνεις τυχόν αλλαγές και αναθεωρήσεις.
- Κάθε φορά να εστιάζεις σε μια συγκεκριμένη επιθυμία ή πρόκληση.
- Βρες μια θετική επιβεβαίωση ή δήλωση για το στόχο σου.
Η διαδικασία του σχεδιασμού ενός πλάνου δράσης δεν είναι κάτι καινούριο, με τη διαφορά όμως, ό,τι πολλοί άνθρωποι δεν σχεδιάζουν πραγματικά ποτέ ένα πλάνο δράσης!
Αντιθέτως, στέκονται σε μια ακολουθία από 2-3 βήματα που πιστεύουν ότι θα τους δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό όμως απέχει πολύ από μια πραγματική στρατηγική βάθους.
Ο σχεδιασμός μιας πραγματικής «στρατηγικής», είναι ένα απαιτητικό διανοητικό έργο (για αυτό και το αποφεύγουμε συνήθως), και αν οι στόχοι σου περιλαμβάνουν να πετύχεις πράγματα που μέχρι σήμερα σου φάνταζαν αδιανόητα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα όπλα που διαθέτεις, συμπεριλαμβανομένου και του Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Χρειάζεται αποκρυσταλλωμένη αντίληψη σχετικά με την επιλογή, τη φύση και τις διαφορές των ποικίλων εννοιών όπως: στόχος, σκοπός, όραμα, διαφορετικά είδη στόχων..
Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο πιο πολύπλοκο από όσο χρειάζεται για να πετύχει τον σκοπό του. Οι άνθρωποι που συχνά φοβούνται να δράσουν, ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την οργάνωση τόσο έντονα και για τόσο καιρό, που τελικά δεν εκτελούν σχεδόν τίποτα.
Όταν λοιπόν ορίσεις τους στόχους σου και διευκρινίσεις το πλάνο δράσης σου, μην καθυστερείς αλλά προχώρα.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι καλά μελετημένες και σχεδιασμένες κινήσεις σου, δεν πρέπει να αναβάλλονται αλλά να πραγματοποιούνται για να σε φέρουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα και στην επιτυχία.
Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός!
Είσαι υπέροχος!
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Συμπληρωματικά άρθρα:
Πώς λειτουργεί άραγε ο εγκέφαλος; Ας το ανακαλύψουμε..
Εγκέφαλος, συναισθήματα και συμπεριφορά
Περιορισμοί, τρικλοποδιές που βάζεις στον εαυτό σου. Ανακάλυψε τους..