Ελίνα Δελενίκα, Συντάκτρια Thrive Global Greece
Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Γιατί είναι σημαντικό οι σχέσεις των ανθρώπων να είναι ποιοτικές.
-Πώς μπορούν να προστατευτούν οι σχέσεις.
Η προτεραιοποίηση των επειγόντων και των σημαντικών αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σημερινή καθημερινότητά, ενώ το μεγαλύτερο “αγκάθι” είναι η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και η συνεχής προσπάθεια αποφυγής της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Τι υποστηρίζουν όμως οι ειδικοί αναφορικά με αυτήν την προτεραιοποίηση; Για περισσότερα από 75 χρόνια, οι έρευνες Grant και Glueck του Harvard μελέτησαν τα επίπεδα συναισθηματικής και σωματικής ευεξίας δύο ομάδων: 456 ανδρών με οικονομικά προβλήματα που μεγάλωσαν στην Βοστόνη μεταξύ 1939 και 2014 (έρευνα Grant), καθώς και 268 ανδρών που αποφοίτησαν από το Harvard κατά τα έτη 1939 – 1944 (έρευνα Glueck).
Λόγω της μακράς σε διάρκεια περιόδου της έρευνας, για την ανάλυση των αποτελεσμάτων ήταν επιτακτική η συμβολή πολλών γενεών ερευνητών.
Πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ερευνητές ανέλυσαν επισταμένως τα δείγματα αίματος των συμμετεχόντων, τους υπέβαλαν σε αξονικές τομογραφίες – όταν κυκλοφόρησαν οι αξονικοί τομογράφοι – τους ζήτησαν να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια, ενώ διατηρούσαν επαφή με εκείνους προκειμένου μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης να εξάγουν συμπεράσματα.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;
Σύμφωνα με τον Robert Waldinger, διευθυντή του Harvard Study of Adult Development, το σημαντικότερο από τα ευρήματα αυτής της 75ετούς έρευνας ήταν το εξής: “Οι καλές σχέσεις μας κάνουν (πιο) ευτυχισμένους και (πιο) υγιείς».
Ούτε τα χρήματα, ούτε οι followers, ούτε τα συνέδρια στα οποία συμμετέχει κάποιος, ούτε οι κολοσσοί για τους οποίους εργάζεται, ούτε η εξουσία που έχει ή οι επενδύσεις που κάνει. Ο σημαντικότερος δείκτης ευτυχίας και ολοκλήρωσης στη ζωή είναι η αγάπη.
Η αγάπη και η ουσιαστική επαφή, βοηθούν τον εγκέφαλό να παραμείνει υγιής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν τον συναισθηματικό ή και σωματικό πόνο. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως αντίστοιχα η μοναξιά είναι πιθανό να βλάψει την υγεία.
Η έρευνα του Harvard δεν είναι η μοναδική. Αντίστοιχη έρευνα του 2018 υποστηρίζει πως οι ουσιαστικές φιλίες είναι το κλειδί μίας γεμάτης ζωής.
Ωστόσο, σημασία δεν έχει ο αριθμός των φίλων όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Robert Waldinger, αλλά η ποιότητα των πιο στενών επαφών – το πόσο αληθινός και ευάλωτος μπορεί να είναι κανείς μαζί τους, πόσο ασφαλής νιώθει για να μοιραστεί ό,τι τον απασχολεί και πόσο άνετα αισθάνεται για να φανερώνει τον αληθινό εαυτό ο ένας στον άλλο.
Ο ψυχολόγος του Harvard και επικεφαλής της έρευνας για το διάστημα 1972 – 2004, George Vaillant, υποστηρίζει πως πέρα από την αγάπη που αποτελεί την βασική προϋπόθεση για μία πλήρη και ευτυχισμένη ζωή, το άλλο εξίσου σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι να αντιμετωπίζεται η ζωή με τέτοιο τρόπο που να μην αποκλείει την αγάπη, όποια δυσκολία και αν υπάρξει.
Είναι μία πολύ καλή υπενθύμιση όχι μόνο να καλλιεργούνται και να μπαίνουν σε προτεραιότητα οι σχέσεις, αλλά η ικανότητα του καθενός να μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και το άγχος του.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σαφή: χωρίς την ανθρώπινη επαφή ποτέ κανείς δεν θα είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Θα πρέπει λοιπόν να προτιμώνται οι ουσιαστικές επαφές και όχι οι ψηφιακές και να επιτυγχάνεται η ισορροπία προσωπικής ζωή και επαγγελματικής, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για τους κοντινούς ανθρώπους.
Οι σχέσεις σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολες. Οι καλές σχέσεις όμως είναι σίγουρα το μυστικό μίας καλής ζωής.
Ελίνα Δελενίκα, Συντάκτρια Thrive Global Greece
Η Ελίνα Δελενίκα είναι συντάκτρια και υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του Thrive Global Greece.