Βγαίνουμε έξω και βλέπουμε ανθρώπους να λένε “Θέλω αυτό”, “Θέλω το άλλο”, “Θέλω εκείνο”, και επειδή δεν έχουν αυτό, το άλλο ή εκείνο, στο τέλος της ημέρας τι είναι; Είναι Δυστυχισμένοι.
Και αναρωτιέμαι:
Για ποιον λόγο γίνεται αυτό;
Τι είναι αυτό που σταματάει τους ανθρώπους;
Ίδιο περιβάλλον, ίδιες δεξιότητες.. διαφορετική ζωή, διαφορετικά αποτελέσματα
Βλέπεις λοιπόν ανθρώπους, στο ίδιο περιβάλλον, στο ίδιο σχολείο, ενδεχομένως με τις ίδιες δεξιότητες, αλλά στο τέλος της ημέρας ο ένας είναι σε ένα α’ επίπεδο και ο άλλος σε ένα β’ επίπεδο.
Δηλαδή, πάντα το σκεφτόμουνα, ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο μωράκια. Δύο μωράκια που γεννήθηκαν σήμερα. Μετά λοιπόν από 30 χρόνια το ένα μωράκι μπορεί να πεθάνει στον δρόμο και το άλλο μπορεί να ζει μια πάρα πολύ ωραία ζωή.
Ποιο είναι αυτό το σημείο, το κομβικό σημείο, που τελικά μπορεί να διαφοροποιήσει τη ζωή μας, και να μας πάει είτε στον ουρανό είτε στα τάρταρα;
Όπως όλοι γνωρίζουμε αυτό που καθορίζει τη ζωή μας τι είναι; Είναι οι αποφάσεις μας. Όμως πάμε λίγο πιο κάτω.. Τι είναι αυτό που καθορίζει τελικά τις αποφάσεις μας; Αυτό που καθορίζει τις αποφάσεις μας είναι.. Οι φόβοι.. Οι φόβοι μας.
Οι πιο πολλοί άνθρωποι λοιπόν, ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, όμως κάτι τους σταματάει. Και τι είναι αυτό που τους σταματάει; Ο ΦΟΒΟΣ. Ο φόβος είτε της αποτυχίας, είτε της επιτυχίας.
Ας μείνουμε εκεί. Ξέρω, υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις, πολλά πράγματα, αλλά ας το κρατήσουμε λίγο πιο απλό, ίσα ίσα για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σε αυτό το άρθρο.
Ο φόβος λοιπόν, είναι αυτό που σταματάει όλους τους ανθρώπους να κάνουν ή το ένα ή το άλλο.
Και η ερώτηση που τίθεται εδώ είναι η εξής:
“Μάνο, τι χρειάζεται να κάνω για να διαχειριστώ τον φόβο μου, και να μπορώ να προχωρήσω στη ζωή μου;”
Θα σου δώσω μια στρατηγική, η οποία είναι πάρα πολύ απλή και εξαιρετικά αποτελεσματική.
Θέλω να θυμάσαι λοιπόν ότι ο εγκέφαλος είναι πανέξυπνος, αγαπάει την συνήθεια, με αποτέλεσμα.. να μην αλλάζει εύκολα. Δεν αγαπάει πολύ τις αλλαγές. Γιατί; Γιατί είναι ένα λογισμικό όπως έχουμε ξαναπεί 2.000.000 χρόνων. Κατασκευάστηκε για να είμαστε ασφαλείς. Δεν κατασκευάστηκε, ούτε για να ζούμε σε παλάτια, ούτε για να ζούμε σε σπιταρόνες, ούτε για να κάνουμε την ζωάρα, όπως την φανταζόμαστε ειδικά εμείς εδώ, οι δυτικοί.
Μάθε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος σου
Άρα λοιπόν, εάν θέλεις να αξιοποιήσεις τον εγκέφαλο σου, όπως το κάθε εργαλείο, το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μάθεις πώς λειτουργεί. Δηλαδή, έστω ότι έχεις ένα blender. Αν δεν μάθεις πώς λειτουργεί το blender, δεν θα μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις. Αν δεν μάθεις πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, δεν θα μπορέσεις να τον χρησιμοποιήσεις. Δεν γίνεται να μην ξέρεις πώς λειτουργεί το blender σου, και να στενοχωριέσαι που δεν το αξιοποιείς. Έτσι ακριβώς είναι και με τον εγκέφαλο.
Άρα λοιπόν, παίρνουμε αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει ο εγκέφαλος και τι κάνουμε; Τα αξιοποιούμε για να αλλάξουμε και να πετύχουμε. Πώς; Θέλω λοιπόν να βάλεις ανάμεσα στο που είσαι και που θέλεις να πας, διαβαθμίσεις, αλλά να τις κάνεις πάρα πολύ μικρές. Τόσο μικρές έτσι ώστε να είναι απειροελάχιστες οι αλλαγές.
Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Το βράδυ, είτε πλύνω, είτε δεν πλύνω τα δόντια μου, είναι πολύ εύκολο, και η αλλαγή δεν είναι μια αλλαγή που θα κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή μου. Μπορώ να την υποστηρίξω. Αυτή όμως η μικρή αλλαγή, σε τρία χρόνια από τώρα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην στοματική μου υγιεινή. Ή θα έχω ένα υπέροχο χαμόγελο, ή όχι. Ανάλογα με το αν τα πλένω ή δεν τα πλένω. Παρατήρησε λοιπόν, αυτή η μικρή αλλαγή, τι τεράστιο αντίκτυπο που έχει σε βάθος χρόνου.
Τι θέλω λοιπόν να σου πω;
Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι στο σημείο α’ και θέλεις να πας στο σημείο β’, αλλά έχεις έναν φόβο. Σπάστο στην μέση.
Ας δούμε άλλο ένα παράδειγμα της στρατηγικής:
Έστω ότι φοβάσαι τις αράχνες. Ζήτα λοιπόν από έναν φίλο σου να σου βάλει μια αράχνη χιλιόμετρα μακριά. Τέλεια. Είσαι ok, γιατί εσύ είσαι εδώ, και η αράχνη υπάρχει κάποια χιλιόμετρα μακριά. Οι φόβοι είναι εκεί. Η αράχνη φαίνεται λοιπόν μέρα με την μέρα όλο και πιο κοντά, όλο και πιο κοντά. Όχι τολμηρές κινήσεις. Σιγά σιγά.
Το ίδιο μπορείς να το κάνεις στα πάντα. Άρα τι θέλω να σου πω: Να εκθέτεις τον εαυτό σου, σε αυτό που φοβάσαι σε απειροελάχιστη δοσολογία, προκειμένου να το συνηθίσεις. Και καθώς περνάει ο χρόνος θα έχει γίνει συνήθεια. Κάποια πράγματα είναι τόσο απλά. Απλά χρειάζονται στρατηγική.
Να θυμάσαι λοιπόν ότι είσαι υπέροχος!
Οφείλεις να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Συμπληρωματικά άρθρα:
Φόβος: #3 πράγματα που έχουμε την τάση να παραβλέπουμε
Ότι κι αν θέλεις να κάνεις χρειάζεται να βγαίνει από μέσα σου
[Να είσαι εσύ] Τρομακτικό ή θεραπευτικό για την ερωτική σου σχέση;
Μάθε τον εαυτό σου και αξιοποίησε τον στο μέγιστο
Ο κίνδυνος της αγάπης – Τι χρειάζεται να προσέξεις
[Ακολούθησε τον Μανώλη στο Instagram για να βάλεις τόνους έμπνευσης στη ζωή σου]