Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
– Γιατί ο θυμός μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος.
– Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις.
5 βήματα διαχείρισης θυμού
Το να προσπαθείς να καταπνίξεις τον θυμό σου είναι αναποτελεσματικό, και σύμφωνα με το Harvard Health μπορεί να κάνει κακό και στην καρδιά και την υγεία σου.
Μέχρι τα 25 μου χρόνια αυτή ήταν η πάγια τακτική μου και πάντα μου γύριζε μπούμερανγκ. Σίγουρα μπορείς να μετριάσεις το θυμό σου για λίγο αλλά, μόνο για λίγο. Αυτά τα συναισθήματα έχουν την τάση να επανεμφανίζονται όταν δεν εκφράζονται.
Γι’ αυτό παραδέξου τον θυμό σου είτε είναι δικαιολογημένος είτε όχι και μην προσπαθείς να καταπνίξεις τα συναισθήματά σου.
Ο πιο απλός τρόπος για να το κάνεις αυτό, είναι να είσαι ρεαλιστής. Και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσεις να προχωρήσεις και στα υπόλοιπα βήματα αυτής της διαδικασίας.
Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, γι’ αυτό το λόγο το προηγούμενο βήμα είναι τόσο σημαντικό. Αν δεν είσαι σε θέση να τον αναγνωρίσεις ή να δεχτείς την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, τότε σίγουρα δεν είσαι σε θέση να ελέγξεις τις αποφάσεις, τα λόγια και φυσικά τις πράξεις σου.
Αφού συνειδητοποιήσεις τα αισθήματά σου, βρες τον λιγότερο επιβλαβή τρόπο να τα εκτονώσεις.
Αντί να γράψεις ένα email γεμάτο θυμό και να το αποστείλεις, μπορείς να το γράψεις και να το κρατήσεις στα πρόχειρα. Αντί να μιλήσεις άσχημα στον συνεργάτη σου, απομονώσου και απελευθέρωσε την οργή σου σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.
Μην υποβαθμίζεις και μην καταπνίγεις τον θυμό σου. Απλώς βρες έναν τρόπο να τον εκτονώσεις που δεν θα κάνει κακό ούτε σε εσένα ούτε στους άλλους.
Τώρα ήρθε η ώρα να πάρεις τις αποστάσεις σου από το περιστατικό που σε έκανε να «βγεις από τα ρούχα» σου. Άφησε τον χρόνο να περάσει προτού ασχοληθείς ξανά με αυτό και σκέψου τον καλύτερο τρόπο για να αντιδράσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να αποστασιοποιηθείς συναισθηματικά και να επανέλθεις όταν μπορείς να σκεφτείς πιο καθαρά.
Εφόσον έχεις διαταραχθεί συναισθηματικά, χρειάζεσαι χρόνο για να βρεις ξανά τις ισορροπίες σου. Γιατί τα πάντα- από τον ρυθμό της καρδιάς και την πίεσή σου μέχρι τις σκέψεις σου- είναι εκτός ελέγχου. Και αν δεν προσέξεις, θα μεταφέρεις την ένταση αυτή και σε άλλους τομείς της ζωής σου.
Μην επιτρέψεις σε ένα μεμονωμένο περιστατικό να επηρεάσει την διάθεσή σου και αποφάσισε εσύ το πώς θα εξελιχθεί η ημέρα σου. Αποστασιοποιήσου και άφησέ το πίσω σου για κάποιο διάστημα.
Συνήθως ένας καλός ύπνος και ένα γεμάτο 24ωρο είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να επανέλθεις στην κατάσταση που ήσουνα πριν νευριάσεις με κάτι. Αλλά μην το αποβάλλεις από το μυαλό σου εντελώς γιατί αφορά στην προσωπική σου εξέλιξη.
Δεν θα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά μία κατάσταση, αλλά θα μάθεις από αυτήν και θα ενισχύσεις την ικανότητά σου να χειρίζεσαι παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Πήγαινε πίσω στο βήμα νούμερο 3. Τώρα σκέψου τι θα πρέπει να πεις, τι να κάνεις, αλλά και τι να μην κάνεις.
Ρώτησε τον εαυτό σου τι θα πρέπει να πεις στον άλλον για την προσβλητική του συμπεριφορά, αλλά και τα δικά σου λάθη. Τι έμαθες από όλο αυτό;
Υπάρχει μία αλήθεια που βγαίνει όταν ταραζόμαστε. Αναζήτησε αυτήν την αλήθεια και μετάδωσέ την με εποικοδομητικό τρόπο στον εαυτό και τους γύρω σου.
Με έναν καλύτερο χειρισμό των συναισθημάτων και μία σωστή αντιμετώπιση, είσαι σχεδόν έτοιμος να προσεγγίσεις το άτομο ή την κατάσταση που σε έκανε να χάσεις τον έλεγχο. Αλλά μην βιαστείς να το κάνεις.
Ίσως θέλεις ακόμα λίγο χρόνο. Ίσως θέλεις να συμβουλευτείς έναν φίλο σου που ενδεχομένως να σου δώσει μία αντικειμενική συμβουλή.
Σκέψου μερικά υποθετικά σενάρια που μπορούν να προκύψουν από την αντίδρασή σου, γιατί κανείς δεν σου εγγυάται ότι όλα θα εξελιχθούν όπως θέλεις. Αν νιώσεις πως είσαι αρκετά ικανός να χειριστείς κάθε δυνατό σενάριο, προχώρα.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα είναι σίγουρα καλύτερο από το αν είχες αντιδράσει με θολωμένη κρίση.
Πάντα θα συμβαίνουν πράγματα που θα σε κάνουν να θυμώνεις και να χάνεις τον έλεγχο. Και πάντα θα είναι πολύ επίφοβο να αντιδράς άσχημα. Εκτός αν έχεις τα απαραίτητα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να χειριστείς την κάθε έκρυθμη κατάσταση και ανακτήσεις ξανά τον έλεγχό σου.
Απόφυγε τον θυμό όσο καλύτερα μπορείς. Σίγουρα δεν θα τα καταφέρνεις πάντα. Το να γνωρίζεις όμως πώς να τον διαχειριστείς, είναι η καλύτερη άμυνα που μπορείς να έχεις απέναντί του. Και είναι αυτό που θα σε κάνει να βγαίνεις νικητής κάθε φορά που θα πρέπει να τον αντιμετωπίσεις.