Είσαι σίγουρος πώς η πραγματικότητα που ζεις είναι αυτή που είναι, η μήπως τελικά υπάρχει και μια άλλη εκδοχή της που δεν την κατανοείς;
Πολλές φορές συμβαίνουν γεγονότα και καταστάσεις στη ζωή σου, που λόγω των συνθηκών, δεν τα διαχειρίζεσαι με τον τρόπο που θα έπρεπε ενδεχομένως. Τα αντιμετωπίζεις βεβιασμένα και τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματά τους, δεν είναι ιδανικά αυτά που θα ήθελες.
Σκέψου για παράδειγμα τις φορές που έχεις αντιδράσει και πώς σε σχέση με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο η φίλο; Με κάποιο συνεργάτη; Με την σχέση σου, τον άνθρωπό σου;
Ένα παράδειγμα που θα σε βοηθήσει, να διευρύνεις την αντίληψή σου, και να αποκτήσεις την επίγνωση που χρειάζεσαι για να ζήσεις τη ζωή που σου αξίζει.
Έστω λοιπόν, πως είμαστε παρέα, και καθόμαστε αντικριστά ο ένας απέναντι στον άλλο. Έχω λοιπόν μαζί μου ένα λευκό χαρτί, και το τοποθετώ ανάμεσά μας πάνω στο τραπέζι, στο οποίο γράφω τον αριθμό 9. Τέλεια ως εδώ; Τέλεια .!
Ας συνεχίσουμε. Αυτό λοιπόν που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι, αν βλέπουμε και οι δύο το ίδιο πράγμα, τον ίδιο αριθμό που ανέφερα στο παράδειγμά μας;
Λοιπόν κανένας μας. Αύτη είναι η απάντηση.! Και εγώ βλέπω από την μεριά μου αυτό που υπάρχει, και εσύ αντίστοιχα βλέπεις από την δική σου πλευρά αυτό που υπάρχει. Έτσι δεν είναι; Τέλεια.! Το σύνολο λοιπόν αυτού που βλέπεις και βλέπω πλησιάζει την πραγματικότητα σωστά;
Άρα αυτό λοιπόν, που θέλω να κατανοήσεις μέσα από αυτό το παράδειγμα, είναι πως πρέπει να ζεις έχοντας επίγνωση, ότι αυτό που βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι αφορά μόνο τον δικό σου κόσμο. Ο δικός σου κόσμος δεν έχει απαραίτητα σχέση με την πραγματικότητα. Είναι μια πτυχή της μια εκδοχή. Της δική σου πλευράς.
Τώρα θα ήθελα να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα. Νιώθεις εντάξει μέσα από αυτό τον κόσμο έτσι όπως τον αντιλαμβάνεσαι; Εάν όχι πρέπει να κάνεις κάτι να τον αλλάξεις σωστά;
Ίσως θα πρέπει να πας λίγο αριστερά, λίγο δεξιά, να κινηθείς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση έτσι ώστε να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο έξω, από εκείνο το σημείο που εσύ αισθάνεσαι καλά, που είσαι ήρεμος και γαλήνιος. Σε εκείνο το σημείο είναι όλα τέλεια, εξαιρετικά.
Είναι το σημείο που ενδεχομένως σου αρέσει και αισθάνεσαι χαρά, αισιοδοξία, αγάπη. Τέλεια, είναι υπέροχο αυτό.!
Όμως τι γίνεται, στην περίπτωση που σε όλη αυτή την υπέροχη κατάσταση έρχεται να προστεθεί ένας από τους αγαπημένους σου ανθρώπους, ένας φίλος , ένας συνεργάτης σου ενδεχομένως η ακόμα και ο/η σύντροφός σου, που θα έχεις να κάνεις με τον δικό του κόσμο; Την άλλη πλευρά; Σκέψου το ..
Σε αυτό το σημείο, θα μου επιτρέψεις να κάνω μια παρένθεση και να πω πως (σε κάθε γεγονός η κατάσταση αντιδρούμε με βάση το πλαίσιο που εξελίσσεται).
Έστω λοιπόν, πώς έχεις απέναντί σου τον συνεργάτη σου. Θα πρέπει να κάνεις μια ερώτηση στον εαυτό σου: Αξίζει για μένα αυτή η σχέση, η στιγμή, η κατάσταση; Έχει αξία για σένα τόσο που θα έπρεπε να μπεις στην διαδικασία να μετακινηθείς δεξιά αριστερά εμπρός η πίσω ενδεχομένως, έτσι ώστε να είσαι σε θέσει να αντιληφθείς και τον κόσμο του άλλου ανθρώπου;
Αν λοιπόν δεν έχει αξία για σένα τότε όπως καταλαβαίνεις όλα τελειώνουν εκεί.
Αν από την άλλη, έχει αξία για σένα, τότε θα πρέπει να κάνεις μια ακόμη ερώτηση στον εαυτό σου: Τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνω έτσι ώστε να διευρύνω την αντίληψή μου; Να διευρύνεις την αντίληψή σου, για να αντιληφθείς όλα αυτά που δεν μπορείς να αντιληφθείς ακόμα;
Όλα αυτά είναι βήματα που θα σε βοηθήσουν πολύ, θα σου λύσουν τα χέρια .!
Γιατί σε μένα;
Θα στο πω κι ας μην είσαι έτοιμος να το ακούσεις: ακόμα κι αν βρεις τον λόγο για τον οποίο έγινε κάτι, το κάτι θα παραμείνει να υπάρχει ακριβώς όπως υπήρχε πριν μάθεις το «γιατί».
Το αν γνωρίζουμε ή όχι τους λόγους που οδήγησαν σε κάτι αφότου αυτό το κάτι έχει συμβεί, δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Η γνώση του «γιατί» δεν μας ωφελεί. Οπότε, γεννιέται η ερώτηση: Γιατί επιμένεις να μάθεις το «γιατί» συνέβη κάτι; Γιατί είναι αυτή η πρώτη σου σκέψη μόλις συμβεί κάτι δυσάρεστο; Λες κι έχεις μια ανεξήγητη εμμονή με το «γιατί», η οποία δεν είναι απλά ανεξήγητη αλλά και μάταιη.
Ας το δούμε αυτό πρακτικά σε ένα παράδειγμα: Έστω ότι είχες μια σχέση , ας την πούμε Μαρία, και προσφάτως χωρίσατε. Ή μάλλον, σε χώρισε. Προφανώς, αυτό είναι κάτι δυσάρεστο και σίγουρα θα νιώθεις άσχημα και δεν θα το ξεπεράσεις μέσα σε μια εβδομάδα.
Ωστόσο, το να αντιμετωπίσεις την κατάσταση ρωτώντας ξανά και ξανά, σχεδόν εμμονικά «Γιατί; Γιατί να με χωρίσει εμένα η Μαρία μου; Γιατί να μου συμβεί εμένα αυτό;» δεν θα αλλάξει τα δεδομένα. Η Μαρία κι εσύ θα είστε ακόμα χωρισμένοι είτε βρεις είτε δεν βρεις το γιατί.
Το να αποδεχτείς την πραγματικότητα δεν σημαίνει μοιρολατρία ούτε παραίτηση. Το να αποδεχτείς την πραγματικότητα είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις αν ΔΕΝ θέλεις να οδηγηθείς στην μοιρολατρία και την παραίτηση.
Με το να αποδεχτείς την πραγματικότητα όπως είναι, όσο δυσάρεστο ή επώδυνο κι αν είναι, είσαι σε θέση να κάνεις το επόμενο βήμα: να απαντήσεις. Πρέπει να απαντήσεις στην πραγματικότητα, σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Γιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για τη ζωή σου.
Όχι με την έννοια ότι είσαι υπεύθυνος ή μπορείς να ελέγξεις τις πράξεις των άλλων, αλλά με την έννοια ότι έχεις την ικανότητα και την ευθύνη να απαντήσεις σε αυτά που σου συμβαίνουν, είτε πρόκειται για πράξεις κάποιου προσώπου ή για πράγματα που φέρνει η ζωή στον δρόμο σου.
Πίσω στην Μαρία, ίσως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αποδεχτείς την κατάσταση. Η Μαρία σε χώρισε, δεν είστε πια μαζί. Αν αποδεχτείς την πραγματικότητα όπως είναι, τότε μπορείς να σκεφτείς πώς θέλεις να προχωρήσεις παρακάτω.
Η λέξη για την υπευθυνότητα ή την ευθύνη στα αγγλικά είναι responsibility. Δηλαδή, response + ability. Δηλαδή, η ικανότητα να απαντήσεις. Αυτό σημαίνει το «είμαι υπεύθυνος για τη ζωή μου». Σημαίνει ότι επιλέγω πώς να απαντήσω σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μου.
Εννοείται πως είμαι υπεύθυνος για τις πράξεις μου και τη συμπεριφορά μου, γιατί αυτό είναι κάτι που μπορώ να ελέγξω. Για τα υπόλοιπα όμως, για εκείνα που δεν μπορείς να ελέγξεις, πάλι εσύ είσαι υπεύθυνος. Είσαι υπεύθυνος γιατί έχεις την ευθύνη να απαντήσεις σε αυτά, με τον τρόπο που εσύ θα διαλέξεις.
Θέλεις να κλειστείς στο σπίτι για ένα μήνα και να μην δεις άνθρωπο επειδή χώρισες; Είναι επιλογή σου. Θέλεις να βρεις στήριγμα στους φίλους και την οικογένειά σου για να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα; Είναι επιλογή σου. Θέλεις να βγεις και να βρεις μια καινούρια φίλη, την Ελένη, την Σοφία, την Γεωργία; Είναι επιλογή σου.
Το γεγονός είναι ότι δεν μπορούσες να ελέγξεις την Μαρία και τις αποφάσεις της, αλλά αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι η συμπεριφορά σου, απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Πώς θα απαντήσεις εσύ σε μια κατάσταση που δεν μπορείς να αλλάξεις, εκεί έγκειται η ευθύνη σου.
Έστω ότι Α είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι, το περίφημο «γιατί» που όλοι θέλουμε να μάθουμε. Ή για να είμαστε πιο ρεαλιστικοί, έστω ότι Α+Β+Γ+Δ+Ε+Ζ είναι οι λόγοι που οδηγούν σε κάτι, γιατί η ζωή είναι πολύπλοκη!
Έστω ότι Χ είναι το «κάτι», αυτό το κάτι που θέλεις ή δεν θέλεις.
Και έστω ότι Ψ είναι η απάντησή σου, το πώς θα φερθείς εσύ, πώς θα δράσεις μπροστά σε αυτό το κάτι.
Το μόνο το οποίο μπορείς να ελέγξεις (σε αυτή την αμφιβόλου ποιότητας εξίσωση, αφού τα μαθηματικά δεν είναι το δυνατό μου σημείο) είναι το Ψ, είτε σου αρέσει είτε όχι. Κι αυτό γιατί το Α και τα συνακόλουθα του είναι στο παρελθόν, όπως και το Χ. Έχουν συμβεί ήδη. Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις και επομένως το μόνο στο οποίο θα έπρεπε να αφιερώνεις το χρόνο, την ενέργεια και τις προσπάθειές σου είναι η απάντησή σου.
Το πώς θα απαντήσεις εσύ σε αυτά που σου συμβαίνουν είναι που θα καθορίσει τη ζωή σου, κι όχι αυτά που σου συμβαίνουν από μόνα τους. Γι’ αυτό πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους που ενώ αντιμετωπίζουν την ίδια ακριβώς κατάσταση, μοιάζουν να έχουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Ο λόγος είναι ότι δεν απαντάμε όλοι το ίδιο σε αυτά που μας συμβαίνουν.
Όπως λέει ο Charles R. Swindoll: «Η ζωή είναι 10% τι σου συμβαίνει και 90% πώς αντιδράς σε αυτό».
Αποδέξου, λοιπόν, αυτό το 10% όπως είναι, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις στη ζωή σου και να περάσεις στο υπόλοιπο 90% με τον τρόπο που εσύ θα διαλέξεις.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Χωρίς Σύστημα,
Κανείς Δεν Δημιούργησε Ποτέ Τίποτα Σπουδαίο
Οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά οι μεγάλες προκλήσεις θέλουν τολμηρές αποφάσεις και ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε τον κόσμο δεν είναι άλλος απ’ το να ξεκινήσουμε με τον εαυτό μας.
Ο ιδανικός μας εαυτός βασίζεται σε αυτά που πραγματικά θέλουμε να είμαστε. Αποτελείται από την ελπίδα για το μέλλον μας, την πραγματική μας ταυτότητα όπως και την εικόνα των μελλοντικών μας βαθύτερων επιθυμιών. Βασιζόμενοι σε αυτόν, μπορούμε να πετύχουμε αλλαγές που διαρκούν.
Αντίθετα, ο προσδοκώμενος εαυτός μας βασίζεται σε αυτό που θεωρούμε ότι οφείλουμε να είμαστε και βασιζόμενοι σε αυτόν οι αλλαγές που πετυχαίνουμε διαρκούν λίγο.
Ο ιδανικός και ο προσδοκώμενος εαυτός μας, συχνά μπερδεύονται μεταξύ τους καθώς ο δεύτερος εμπεριέχει την τάση να κάνουμε πράγματα για να ικανοποιήσουμε τους άλλους, ή την τάση για προσκόλληση σε νόρμες και συμπεριφορές που επιβάλλονται από τους άλλους.
Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι, τόσο ισχυρά όσο και εσωτερικά που να μας κρύβουν τον ιδανικό εαυτό μας. Οι ελπίδες και τα όνειρά μας παραμερίζονται από αυτά που θέλουν οι άλλοι για μας και οι φιλοδοξίες μας εξαφανίζονται.
Δύο καραντίνες ίσως ήταν αρκετές για να περάσεις χρόνο με τις σκέψεις σου, να αναθεωρήσεις όσα είχες δεδομένα και ξαναζυγίσεις ανθρώπους και καταστάσεις. Γιατί, λοιπόν, να μην αξιοποιήσεις αυτήν την καινούργια γνώση για να γίνεις επιτέλους… η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!
Αν η καθημερινότητά σου έχει μετατραπεί σε κάτι τόσο προβλέψιμο, που αν γυριζόταν ταινία με σένα πρωταγωνιστή, μέχρι και εσύ θα βαριόσουν να την παρακολουθήσεις. Θυμήσου πως βαθιά μέσα σου, κρύβεις έναν Βασιλιά και προσπάθησε να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων.
Εγώ, ακριβώς επειδή πιστεύω σε σένα, σου αναφέρω κάποια tips για να φέρεις στην επιφάνεια την πιο ιδανική πλευρά σου, και να μετατρέψεις αυτή την κακή σαπουνόπερα που λέγεται «ζωή» σε ένα αληθινό παραμύθι.
Όπως οι περισσότεροι έτσι και εσύ, από τη στιγμή που θα σηκωθείς από το κρεβάτι μέχρι αργά το βράδυ που θα ξαναπέσεις, ακολουθείς κάποια συγκεκριμένα βήματα. Η ίδια όμως καθημερινότητα που σε «βολεύει», συγχρόνως έχει αρχίσει να γίνεται φορτική και αφόρητα βαρετή.
Πριν πέσεις για ύπνο απόψε, σκέψου πώς ξεκινάς συνήθως τη μέρα σου και μετά σκέψου πώς θα ήθελες ιδανικά να ξεκινάει. Την επόμενη, όταν ακούσεις το ξυπνητήρι δοκίμασε κάτι διαφορετικό, κάτι που να προσεγγίζει το ιδανικό ξύπνημα που έχεις στο μυαλό σου.
Μία καλή ιδέα είναι να βάλεις το αγαπημένο σου τραγούδι να παίζει, όσο εσύ θα ετοιμάζεσαι να φύγεις για το γραφείο ή να επιλέξεις μία διαφορετική διαδρομή μέχρι να φτάσεις σε αυτό. Έχεις σκεφτεί να αφήσεις έστω για μία μέρα το αμάξι στο γκαράζ, να πάρεις μαζί σου το βιβλίο που τόσο καιρό θες να διαβάσεις και να πας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Ή να αντικαταστήσεις το μετρό με ποδήλατο;
Πολλές φορές αυτή η αίσθηση «ρουτίνας», οδηγεί και σε ένα κάπως θλιβερό συναίσθημα μοναξιάς. Σου δίνει την ψεύτικη εντύπωση ότι όσο εσύ είσαι μόνος κι έρημος, εγκλωβισμένος σε τέσσερις μπεζ τοίχους, όλοι οι υπόλοιποι είναι κάπου εκεί έξω και περνάνε ξέφρενα.
Για αρχή χαλάρωσε. Κάλεσε τους καλύτερους φίλους σου σπίτι, τάξε τους ένα «τραπέζωμα» φτιαγμένο από τα χεράκια σου και με τη βοήθειά τους ξεκίνα να βάφεις τους μπεζ τοίχους που καθόλου δεν σου αρέσουν.
Επανασυνδέσου με ανθρώπους που μαζί τους, αναδύεται ο καλύτερός σου εαυτός. Μη μείνεις όμως σε όσους γνωρίζεις ήδη. Ανοίξου και «μοιράσου» την προσωπικότητά σου.
Την επόμενη φορά που θα πίνεις το ποτό σου σε κάποιο μαγαζί, αντί να σχολιάζεις με τους φίλους σου το υπέροχο σώμα/φόρεμα/χτένισμα/παπούτσι της κοπέλας που κάθεται στην απέναντι παρέα, πήγαινε να της εκφράσεις το θαυμασμό σου.
Γίνε πιο τολμηρός στη συμπεριφορά σου και στις επιλογές σου. Να μη δειλιάζεις να λες ευθέως τη γνώμη σου, να υποστηρίζεις τις ιδέες σου όσο τρελές ή μεγαλεπήβολες κι αν σου φαίνονται, να διεκδικείς αυτό που εσύ θέλεις για τον εαυτό σου. Αντί να λες «ναι» στους άλλους, μάθε να λες «ναι» σε σένα και όσα φαίνονται ανεκπλήρωτα.
Ποτέ δεν ξέρεις. Μην ξεχνάς φίλε μου, «η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς». Αν, πάλι, όλα αυτά είναι πολύ «μεγάλα» για σένα, ξεκίνα με το να τολμήσεις να παραγγείλεις κάτι που ποτέ δεν θα επέλεγες, από τον κατάλογο του αγαπημένου σου εστιατορίου. Φύγε από το σπίτι αφήνοντας πίσω το κινητό σου και αφού έχεις ενημερώσει πρώτα τους πολύ κοντινούς σου που ξέρεις ότι θα σε ψάξουν.
Μπες στο μετρό και επέλεξε να κατέβεις σε μία στάση που δεν έχεις κατέβει ποτέ. Εξερεύνησε την περιοχή. Η πόλη κρύβει τρομερές εκπλήξεις… αν ξέρεις να ψάχνεις. Δεν μπορείς να πεις. Είναι μία αρχή.
Θυμάσαι για εκείνο το μάθημα αφρικανικών χορών που από πέρσι σε παρακαλάει η κολλητή σου να την ακολουθήσεις, αλλά εσύ δεν είχες ποτέ τη διάθεση; Βρίσκεις κάθε φορά προφάσεις για να μην πας, υπόσχεσαι πως την επόμενη φορά θα το κάνεις και αυτή η λούπα συνεχίζεται για πολλούς μήνες.
Ξέρω ότι ποτέ δεν φαντάστηκες τον εαυτό σου να χορεύει αφρικανικούς χορούς, πως δεν γνώριζες καν ότι πραγματοποιούνται τέτοια sessions, αλλά αυτό από μόνο του δεν το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον;
Πηγαίνοντας, κάτι θα κερδίσεις, επιπλέον κοινό χρόνο με τη φίλη σου, κάποια καινούργια γνωριμία και σίγουρα κάτι θα χάσεις… μερικές περιττές θερμίδες. Ακόμη και αν είναι μία δραστηριότητα που όντως δεν είναι για σένα, τουλάχιστον θα την έχεις δοκιμάσει και πλέον θα το ξέρεις στα σίγουρα.
Αναγνωρίζοντας τι δεν σου αρέσει, είναι πιο εύκολο να κάνεις καλύτερο focus σε πράγματα που πραγματικά σε ικανοποιούν και σου ταιριάζουν. Την επόμενη φορά, λίγο πριν απορρίψεις την οποιαδήποτε πρόταση ρώτα τον εαυτό σου «Γιατί όχι;».
Εσύ πως ξεπερνάς τα εμπόδια;
Η κατάλληλη στιγμή είναι τώρα. Στη βράση κολλάει το σίδερο. Που πάει να πει: Την φορά που θα σκεφτείς να πας μία μονοήμερη εκδρομή, ως εθελοντής σε κάποια ομάδα, να παρακολουθήσεις μία έκθεση, μη μείνεις μόνο στα λόγια.
Πάρε άδεια από το γραφείο, κάνε αίτηση, τσέκαρε ποιες μέρες είναι ανοιχτή η γκαλερί. Άρχισε τώρα κιόλας να κάνεις το μέλλον παρόν. «Ξεκουνήσου» και αντί να οραματίζεσαι, πραγματοποίησε. Τώρα είναι η ώρα φίλε μου!
Κάνε ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι
Ίσως δεν κάνω καλά που το αναφέρω και τι ιδέες μπορεί να προκύψουν από αυτό. Τα προηγούμενα χρόνια πριν είχαμε καθιερώσει με την παρέα μου να πηγαίνουμε σινεμά κάθε Δευτέρα της εβδομάδας. Μία από τις φίλες μου όποτε περνάγαμε να την πάρουμε με το αυτοκίνητο, «έσκαγε» και με ένα διαφορετικό περίεργο αξεσουάρ γύρω από το οποίο είχε δημιουργήσει μία θεματική, ιστορία.
Μια φορά θα ήταν ένα ζευγάρι αυτιά γάτας, την άλλη ένα μουστάκι ζωγραφισμένο με μολύβι κάτω από τη μύτη της, ένα μπλουζάκι με ένα περίεργο slogan, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ξαφνικά η βαρετή Δευτέρα στο σινεμά αποκτούσε πραγματικά «κινηματογραφικές» διαστάσεις και από συνήθεια μας έγινε λατρεία.
Πίστεψέ με, αν αρχίσω να διηγούμαι ιστορίες από εκείνες τις Τετάρτες, δεν θα σταματήσω ποτέ. Πάντως να ξέρεις πως ένα βράδυ που ξεκινάει με τη φίλη σου ντυμένη με στολή του Παναθηναϊκού μπορεί να πάρει πραγματικά απρόβλεπτη τροπή.
Τσαλακώσου και σταμάτα να παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά. Έχεις σκεφτεί να επισκεφτείς με ένα πολύ καλό κοστούμι ξυπόλητος τη λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο κάτω από το σπίτι σου;
Με το να κατανοήσεις όλα όσα διαπραγματευτήκαμε, σε αυτό το άρθρο, είναι σαν να έχεις κάνει το πρώτο βήμα, για να ζήσεις την πραγματικότητα που εσύ θα δημιουργήσεις και θα βιώσεις ως η νέα και ιδανική εκδοχή του εαυτού σου .
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Συμπληρωματικά άρθρα:
#3 μυστικά για να ενδυναμώσεις και να βάλεις γερά θεμέλια στην σχέση σου
Ότι κι αν θέλεις να κάνεις χρειάζεται να βγαίνει από μέσα σου