Ηγεσία και networking

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε για την δικτύωση και την ηγεσία.

Ο όρος δικτύωση, η αλλιώς networking, από πολλούς ανθρώπους στην σημερινή μας εποχή, έχει χαρακτηριστεί ως μια ιδέα πολύ παρεξηγημένη. 

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί πολλοί όχι μόνο δεν κατανοούν την έννοια, την ουσία της, και την σημαντικότητα της στη ζωή μας,  αλλά την έχουν συνδέσει με  κακές εμπειρίες που είχαν η έχουν από αυτήν. 

Κυρίως από την κακή προσέγγιση άλλων ανθρώπων, στοχεύοντας σε επαγγελματική εκμετάλλευση. 

Μπορεί να σου έχει συμβεί, και ενδεχομένως να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτά τα παραδείγματα.


Η δικτύωση αν την δούμε
από μια άλλη σκοπιά, υπήρχε και υπάρχει στη ζωή μας από την παιδική μας ηλικία, αλλά και στη μετέπειτα πορεία μας και στις σχέσεις που δημιουργούμε.

Με τους ανθρώπους που αγαπάμε, με τους φίλους και συνεργάτες αλλά και με ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε καθημερινά  σε αυτή.   

Όσο όμως δυσάρεστη κι αν είναι σαν ιδέα, η ικανότητα για δικτύωση με άλλους ανθρώπους είναι μια πολύτιμη δεξιότητα που πρέπει όλοι να έχουμε και να διατηρούμε. Άλλωστε, όπως συχνά λένε, δεν μετράει τόσο το τι ξέρεις, αλλά το ποιον ξέρεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκουν δουλειά αυτές τις μέρες, το κάνουν έχοντας χτίσει το προσωπικό τους επαγγελματικό δίκτυο.

Όμως ο σκοπός του networking, της δικτύωσης, δεν είναι μόνο να βρεις δουλειά. Η ικανότητα να δικτυώνεσαι επιτυχώς με τους άλλους, σου επιτρέπει να δημιουργήσεις έναν ιστό από χρήσιμες επαφές και συνδέσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν με πολλούς τρόπους.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι προσεγγίζουμε την έννοια της δικτύωσης με λάθος τρόπο, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που την βαριόμαστε. 

Να λοιπόν πως μπορείς να κάνεις networking σωστά:

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Αυτό είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο
λάθος που κάνουμε. Σκεφτόμαστε το networking ως …networking. Βλέποντάς το  ως διαδικασία (δημιούργησε ένα δίκτυο για να το εκμεταλλευτείς αργότερα), το κάνεις μια άχαρη και στεγνή εμπειρία για όλους.

Όμως ο στόχος του networking δεν είναι να δημιουργήσεις νέους πελάτες, είναι να κάνεις νέες συνδέσεις, ακόμα και με ανθρώπους που εκ πρώτης δεν σου φαίνονται «χρήσιμοι». Όποτε όσο πιο πολύ προσπαθείς να εντυπωσιάσεις κάποιον, τόσο πιο πολύ αυτός καταλαβαίνει ότι …προσπαθείς.

Αντίθετα, αυτό που θες είναι να κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν, να δημιουργήσεις δυνητικές φιλίες και σχέσεις και όχι μόνο χρήσιμες διασυνδέσεις.

Κάνοντας αυτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης σου, από το «ποιος μπορεί να με ωφελήσει τα μέγιστα και πως μπορώ να το εκμεταλλευτώ αυτό;» σε «ας δούμε τι άνθρωπος είναι», όχι μόνο αλλάζεις τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι με τους άλλους, αλλά κάνεις και την διαδικασία πολύ απλούστερη, λιγότερο αγχωτική και πολύ πιο διασκεδαστική για όλους.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πιο άχαρο  μέρος του networking είναι οι ανούσιες και αμήχανες συζητήσεις που περιλαμβάνει. Καταλήγει κανείς να κάνει την ίδια,  αμήχανη συζήτηση ξανά και ξανά, που τον κάνει να θέλει να εξαφανιστεί και να πάει επειγόντως σπίτι. 

Δεν πρέπει λοιπόν να μας φαίνεται παράξενο το ό,τι όλοι βαριόμαστε. Αν θέλεις να αρέσεις και να σε εκτιμούν, τότε δεν πρέπει να περιμένεις απλώς να ανοίξεις το στόμα σου και να πεις κάτι για τον εαυτό σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εστιάσεις στη σύνδεση με τους ανθρώπους που έχεις απέναντί σου. 

Όταν δείχνεις ενδιαφέρον για όσα σου λέει ο συνομιλητής σου, είναι πιο πιθανό να του αρέσεις. Πάντα μας αρέσουν όσοι ενδιαφέρονται για τις απόψεις μας. Εστίασε λοιπόν στον συνομιλητή σου. Ποιος είναι; Τι του αρέσει; Ψάξε να βρεις τι είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό και ενδιαφέρων τύπο, κάτι έχει ο καθένας μας.

Ξεκίνα κάνοντας ανοιχτές ερωτήσεις και χρησιμοποίησε τις απαντήσεις του για να το πας βαθύτερα. Επιπλέον βοηθάει η ενεργητική ακρόαση, ώστε να κατανοείς αυτό που θέλει να σου  πει καλύτερα, και που ενδεχομένως θέλει να  οδηγήσει την  συζήτησή σας. Και αυτή είναι μια σπάνια ικανότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν. 


Λοιπόν για να πετύχεις  
στο networking ο στόχος  είναι να συνδεθείς με τον άλλο. Όπως συμβαίνει και στο φλερτ, ένας τρόπος να δημιουργήσεις συναισθηματική σύνδεση, είναι να τον κάνεις να νιώσει πόσα κοντά είστε.

Είναι πολλά τα κοινά μεταξύ των ανθρώπους και είναι πολύ θελκτικά για τα πρωτόγονα ένστικτά μας, για αυτήν τη φωνή που χωρίζει τον κόσμο στο «εμείς» και το «αυτοί». Δείχνοντας λοιπόν ότι έχετε κοινά, ουσιαστικά υποδεικνύεις ότι ανήκετε στην ίδια «φυλή» και τον βοηθάς να σε εγγράψει στο τμήμα «εμείς» του μυαλού του.

Ωστόσο,  είναι λάθος το ό,τι πρέπει να είσαι ο ίδιος με τον άλλο για να βρεις κοινά.  Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο έχουμε κοινά, και στο προσπαθώ να σε καλοπιάσω. Αν όλος  τυχαίος, σου αρέσουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα φανείς μη αυθεντικός ή ακόμα και ψεύτης.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είσαι αντίγραφο ή κλώνος του συνομιλητή σου, χρειάζεται απλά να δείξεις ότι έχετε κοινά και ότι τον κατανοείς.


Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος
να δημιουργήσεις μια σύνδεση με κάποιον είναι να του ζητήσεις μια χάρη. Ξέρω, εκ πρώτης, φαίνεται άσχετο, σωστά; Εδώ καλά καλά δεν τον γνωρίζεις τον άλλο και θα του ζητήσεις να κάνει κάτι για σένα; Θα λέγαμε ότι είναι έως και αγενές.

Κι όμως είναι πολύ αποτελεσματικό…

Αν αναρωτιέσαι, ο  λόγος που το να ζητήσεις από κάποιον  μια (μικρή) χάρη  τον κάνει να σε συμπαθήσει είναι γνωστό ως Ben Franklin Effect. Οι άνθρωποι πραγματικά είμαστε πολύ κακοί στο να καταλαβαίνουμε γιατί νιώθουμε, όπως νιώθουμε, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι είμαστε απολύτως λογικά όντα.

Και επειδή κάνουμε χάρες σε ανθρώπους που συμπαθούμε, εκ των υστέρων το εκλογικεύουμε ότι για να κάναμε μια χάρη σε αυτό τον άνθρωπο, τότε πρέπει να τον συμπαθούμε. Ακόμα κι αν μόλις τον γνωρίσαμε. Ακόμα καλύτερα, κάνοντας μια χάρη σε κάποιον, νιώθουμε πιο καλά και με τον εαυτό μας, κάτι που επίσης μας προϊδεάζει στο να συμπαθήσουμε τον άλλον.

Όλα αυτό είναι ένα γνωστό κόλπο που έκανε ο Ben Franklin, εξ ου και πήρε το όνομά του.

Φυσικά, αυτή η χάρη που ζητάς δεν χρειάζεται να είναι σημαντική. Κάτι απλό, όπως: «Μήπως, μπορείς να μου φυλάξεις τη θέση για ένα λεπτό;» αρκεί.

Το ίδιο ισχύει, αν σου ζητήσουν κι εσένα κάποια μικρή χάρη. Με αυτό τον τρόπο δείχνεις «αξία», ότι δηλαδή έχεις πράγματα να προσφέρεις. Αν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον να βρει μια λύση σε ένα πρόβλημα ή αναδεικνύεις ότι έχεις τις ικανότητες που χρειάζονται, προσφέρεις αξία. Κάτι που σε κάνει αξιομνημόνευτο και επωφελή για αυτούς.

Οπότε το networking μπορεί να είναι αναγκαίο κακό, αλλά δεν χρειάζεται να είναι άχαρο ή δυσάρεστο. Θυμήσου να εστιάζεις στο να γνωρίσεις τους άλλους, αντί να προσπαθείς να καταλάβεις αν είναι χρήσιμοι. Θα σου βγαίνει πιο εύκολα και θα σε βοηθήσει να χτίσεις ισχυρές σχέσεις που θα αποδώσουν περισσότερο.

Όλα τα παραπάνω πιστεύω, πως είναι ικανά να αλλάξουν όχι μόνο τη γνώμη που είχες για την δικτύωση ως τώρα, αλλά θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις καλύτερες και πιο ποιοτικές σχέσεις στην καθημερινότητά σου. 

Ας δούμε τώρα, πώς συνδυάζεται  η ηγεσία και ιδιαίτερα η χαρισματική ηγεσία με την δικτύωση.  

Ανακάλυψε πως Λειτουργεί ο Εγκέφαλός σου!


Γιατί άραγε κάποιοι άνθρωποι δείχνουν
να είναι φυσικοί ηγέτες ενώ άλλοι δυσκολεύονται να ηγηθούν;

Είμαι σίγουρος πως το βλέπεις όλη την ώρα. Κάποιοι προϊστάμενοι φαίνεται να έχουν μια ομάδα ετοιμοπόλεμη,  η οποία μοιάζει να είναι πάντα μπροστά από τις υπόλοιπες. Τα μέλη της είναι περισσότερο αφοσιωμένα, παραγωγικά και δείχνουν να έχουν πάντα κέφι και όρεξη.

Σίγουρα τα ίδια τα μέλη της συνεισφέρουν στο αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πίσω από την επιτυχία κάθε ομάδας κρύβεται η χαρισματική ηγεσία του αρχηγού της.

Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα αναλύσουμε τι σημαίνει χαρισματική ηγεσία. Γιατί είναι σημαντική και τι μπορείς να κάνεις για να αναπτύξεις τις ηγετικές ικανότητες σου.


Χαρισματικό ηγέτη, λέμε
εκείνον τον ηγέτη που ελκύει γύρω του τους άλλους σαν ένας μαγνήτης. Και αυτό πολλές φορές γίνεται χωρίς εκείνοι να το καταλάβουν. Οι λόγοι είναι πολλοί και σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους χαρισματικούς ηγέτες ξεχωριστούς.

Χαρακτηριστικά όπως είναι η αισιοδοξία, η αυτοπεποίθηση, οι επιδέξιοι χειρισμοί του λόγου και ένα ισχυρό όραμα το οποίο μοιράζονται με την ομάδα τους.

Και ξέρω πως μέσα σου αναρωτιέσαι αν το χάρισμα αυτό, είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι.

Η απάντηση είναι «όχι».

Αν έχεις δει οποιοδήποτε ηθοποιό να υποδύεται αποτελεσματικά ένα χαρισματικό χαρακτήρα σε κάποια ταινία, τότε γνωρίζεις πως το χάρισμα είναι κάτι που μαθαίνεται. Δε χρειάζεσαι κάτι ιδιαίτερο, απλά την θέληση και τη διάθεση να μάθεις.

Ναι, σε κάποιους ανθρώπους βγαίνει πιο άμεσα και φυσικά σε σύγκριση με άλλους. Όμως όλοι μα όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα την ομάδα σου στη δουλειά. Θα σε βοηθήσει να είσαι περισσότερο παραγωγικός. Θα σε βοηθήσει να διοικείς με μεγαλύτερη ευκολία.


Γιατί άραγε η επιρροή και η γοητεία ενός χαρισματικού ανθρώπου είναι τόσο δυνατή;

Ο βασικός λόγος είναι πως οι χαρισματικοί ηγέτες αξιοποιούν συνεχώς δύο πολύ δυνατούς τρόπους επιρροής. Την εξουσία και τη συμπάθεια.

Ηγέτες υπάρχουν παντού, πολλοί διοικούν ομάδες σε εταιρίες. Ηγούνται δηλαδή συγκεκριμένων ομάδων στο χώρο εργασίας τους. Και αν εσύ έχεις δική σου επιχείρηση, τότε είσαι ο ηγέτης των υπαλλήλων σου.

Ως ηγέτης πρέπει να έχεις εξουσία. Είναι κάτι που πάει χέρι χέρι με τη θέση και βοηθάει στη διαχείρισή της ομάδας. Αλλά η εξουσία δεν είναι αρκετή και όση κι αν έχει ένας ηγέτης μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει εμπόδια στη διαχείριση της ομάδας του.

Η χαρισματική ηγεσία, δεν έχει ως βασικό και απαραίτητο συστατικό μόνο την εξουσία, αλλά και τη συμπάθεια. Οι άνθρωποι λένε συχνότερα «ναι» και ακολουθούν ευκολότερα εκείνους τους οποίους συμπαθούν. Γιατί; Γιατί πολύ απλά είναι ευκολότερο να τους εμπιστευτούν.

Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ απλή και λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είσαι συμπαθής και στο να δείχνεις πως είσαι φίλος. Πολλοί μπερδεύουν τη συμπάθεια με τη φιλία όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ένας πολιτικός για παράδειγμα μπορεί να είναι αρκετά δημοφιλής και συμπαθής, αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι και φίλος με όλους όσους τον συμπαθούν. Απλά οι άνθρωποι τον βρίσκουν χαρισματικό.

Και ως ηγέτης χρειάζεται να διατηρείς τη δύναμη και την εξουσία σου μαζί με τη χαρισματική σου προσωπικότητα. Αλλιώς θα είσαι απλά ένας καλός φίλος και ένας βολικός συνάδελφος. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αυτό που θες να πετύχεις.

Το κλειδί στη χαρισματική ηγεσία, είναι να διατηρήσεις την δύναμη σου κρατώντας μια διαρκή ισορροπία ανάμεσα στη συμπάθεια και την εξουσία.

Μπορείς να έχεις φίλους στη δουλειά με άλλους συναδέλφους που έχουν ίδιο βαθμό με εσένα, όχι όμως με άτομα από την ομάδα σου. Κάτι τέτοιο αλλάζει τις δυναμικές στην ομάδα σου και βάζει εμπόδια στο έργο σου.

Ωραία όλα αυτά θα μου πεις, αλλά πως γίνεσαι χαρισματικός ηγέτης;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το πως και το από που θα ξεκινήσεις. Ωστόσο ακολουθούν 3 απλές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις σταδιακά τις ηγετικές δεξιότητες σου.


Ένα ρητό λέει το εξής:
«Ο σοφός άνθρωπος μιλάει γιατί έχει κάτι να πει. Ο ανόητος μιλάει απλά για να μιλάει»

Με λίγα λόγια, το ζουμί του παραπάνω αποφθέγματος είναι το εξής: Μην είσαι αόριστος και ασαφής. Η επικοινωνία σου με τους άλλους πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να έχει ένα σκοπό.

Έστω για παράδειγμα πως βρίσκεσαι σε μια συνάντηση με την ομάδα σου. Μην πεις «Πως πάει παιδιά; Πως σας φάνηκε η νέα ιστοσελίδα μας; Είδατε τα χρώματα;»

Χρειάζεται να ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός σου, να έχεις οργανώσει σωστά τη συνάντηση και να κάνεις μια ερώτηση που στρέφει την ομάδα σου στη κατεύθυνση που θες.

Στο δικό μας παράδειγμα θα μπορούσες να πεις: «Ποιος είδε τη νέα ιστοσελίδα μας; Βρήκες το κόκκινο χρώμα υπερβολικό; Σου αποσπούσε τη προσοχή; Τι άλλα χρώματα θα πρότεινες;»

Ως ηγέτης, οτιδήποτε λες είτε βοηθάει είτε υπονομεύει αυτά που θες να πετύχεις. Δεν υπάρχει ουδέτερο έδαφος. Γι’ αυτό κάνε συνήθεια το να σκέφτεσαι πρώτα και έπειτα να μιλάς με σαφήνεια και να είσαι συγκεκριμένος.


Το πρώτο πράγμα που απαιτείται να κάνεις, είναι
να είσαι συγκεντρωμένος και να εστιάζεις σωστά τη προσοχή σου. Δείχνει ενδιαφέρον η ομάδα σου; Υπάρχει κάποιο ευρύτερο γεγονός που κάνει τα μέλη της ομάδας σου ανήσυχα;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ηγετών που απέτυχαν να ηγηθούν αποτελεσματικά, γιατί πολύ απλά δεν είχαν το νου τους και δεν είχαν εστιάσει σωστά τη προσοχή τους.

Εκτίμησε λοιπόν σωστά το κοινό σου. Είτε μιλάμε για μια συζήτηση ένας με έναν, είτε μιλάμε για μια συνάντηση με πολλά μέλη της ομάδας να συμμετέχουν. Διάβασε τη γλώσσα του σώματος των άλλων και παρατήρησε τις εκφράσεις τους.

Αν βαριούνται ή νιώθουν ότι δεν καταλαβαίνουν, τότε χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Βάλε τους να σηκωθούν, ζήτα τους να πουν τη γνώμη τους, πες τους να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα. Κάνε γενικά μια αλλαγή όταν χάνεις τη προσοχή τους.

Επίσης, κάποιες φορές υπάρχει κάποιο γεγονός που ενώ μπορεί να μην έχει σχέση με το θέμα της συνάντησης σας, διεκδικεί τα φώτα της δημοσιότητας. Κάτι ευρύτερο που μπορεί να επηρεάζει ολόκληρη την εταιρία ή κάτι πιο απλό που όμως είναι στο μυαλό όλων των μελών της ομάδας. Αυτό το θέμα θα πρέπει να δείξεις πως το αναγνωρίζεις και να κάνεις κάποια αναφορά.

Γιατί ακόμα και αν έχεις μια έξυπνη και τρομερή ιδέα η οποία σε ενθουσιάζει, αν οι ακροατές σου δεν είναι πνευματικά παρόντες, τότε απλά χάνεις το χρόνο σου.

Ξέρω πως μπορεί να σε απογοητεύει κάτι τέτοιο, ωστόσο ως ηγέτης θα πρέπει να υπολογίσεις και τις ανάγκες της ομάδας σου. Θα πρέπει να ξέρεις λοιπόν αν υπάρχουν άλλες ανάγκες που θα πρέπει να διευθετήσεις γιατί η ομάδα σου θα πρέπει να είναι στη κατάλληλη πνευματική κατάσταση να δεχθεί το μήνυμα σου.

Γνώριζε λοιπόν πότε πρέπει να σταματήσεις ότι κάνεις, και να συζητήσεις το ευρύτερο θέμα που μπορεί να επισκιάζει την επαφή με την ομάδα σου. Κάνε το συνήθεια γιατί θα σε βοηθήσει να τραβήξεις το ενδιαφέρον των άλλων.


Ως χαρισματικός ηγέτης, είσαι εκεί
για τους ανθρώπους της ομάδας σου, όχι για τον εαυτό σου. Κάνε τους άλλους να αισθάνονται πως μπορούν να σου μιλήσουν για ένα λεπτό, χωρίς να νιώσουν άβολα ή ενοχικά. Ποτέ μη συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι κάποιος πολύ σημαντικός και μεγάλος που δεν έχει χρόνο για τους μικρούς και ασήμαντους.

Τα μέλη της ομάδας σου δε θα πρέπει να φοβούνται να σε διακόψουν. Χαρισματική ηγεσία σημαίνει να εκπέμπεις μια θετική, ζεστή και ευχάριστη αύρα. Να κάνεις τους άλλους να νιώθουν άνετα να σε προσεγγίσουν με ερωτήσεις και απορίες.

Πως θα το πετύχεις αυτό;

Για αρχή, κράτα την πόρτα του γραφείου σου ανοιχτή. Ξέρω πως χρειάζεται να την κλείνεις που και που αλλά προσπάθησε να την έχεις ανοιχτή τον περισσότερο καιρό. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις σέ όλες τις επαφές σου να είσαι ανοιχτός, όχι πάντα αλλά επιδίωξέ το.

Δεύτερον δώσε προσοχή στο πως αντιδράς καθώς δέχεσαι κάποια απρόσμενη επίσκεψη. Απέφυγε τη κλειστή γλώσσα σώματος. Μην σταυρώνεις τα χέρια σου και μην κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου.

Αντίθετα κοιτά τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, γείρε προς το μέρος του και καλωσόρισε τον. Και το πιο σημαντικό, χαμογέλα και κοίτα τον στα μάτια.

Με λίγα λόγια χτίσε τη συνήθεια να κάνεις τους άλλους να νιώθουν καλοδεχούμενοι.

Γίνε ο χαρισματικός ηγέτης που οι άλλοι θαυμάζουν.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η χαρισματική ηγεσία είναι ένας πολύ δυνατός τρόπος να ηγηθείς μιας ομάδας. Όταν πετυχαίνεις την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην εξουσία και τη συμπάθεια θα δεις πως οι άλλοι σε προσέχουν περισσότερο, σε σέβονται περισσότερο και η ομάδα σου είναι περισσότερο παραγωγική.

Πρόκειται για ένα στυλ ηγεσίας οπού και ο ηγέτης αλλά και οι ακόλουθοι του κερδίζουν και εμπιστεύονται πιο πολύ ο ένας τον άλλο.

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!