Οι πεποιθήσεις είναι ο τρόπος που καλωδιώνουμε τον εγκέφαλο μας. Με άλλα λόγια είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε προγραμματίσει το μυαλό μας να δουλεύει.
Τι σημαίνει αυτό για εμάς;
Σημαίνει ότι ανάλογα με το πως έχεις προγραμματίσει το μυαλό σου, θα παράγεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Να το κάνω λίγο γενικό, απλό και εύκολο:
Εάν έχεις προγραμματίσει το μυαλό σου να πετύχει στον προσωπικό τομέα, δηλαδή σε σχέση με τα κιλά σου, με την ευτυχία σου, κάτι που αφορά εσένα, τότε πολύ εύκολα το μυαλό σου θα μπορέσει να σε βοηθήσει να πετύχεις.
Εάν έχεις προγραμματίσει το μυαλό σου να πετύχει όσον αφορά το κομμάτι της σχέσης, τότε πολύ εύκολα το μυαλό σου θα σε βοηθήσει να πετύχεις. Και για να είμαι λίγο πιο συγκεκριμένος, όταν εννοώ το μυαλό σου, εννοώ εκείνο το μέρος του μυαλού σου το οποίο καθορίζει τα πάντα για εσένα: Ο ασυνείδητος νους.
Εάν έχεις προγραμματίσει το μυαλό σου να πετύχει στο κομμάτι που λέγεται οικονομικά / καριέρα / επιχείρηση / επάγγελμα τότε το μυαλό σου, αυτό το κομμάτι του μυαλού σου που ξέρει πως να πετύχεις, θα σε βοηθήσει να πετύχεις.
Η ερώτηση λοιπόν που έχω για εσένα είναι η εξής:
«Τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά και προγραμματίζει το μυαλό μας στο να πετύχει ή να μην πετύχει;»
Η απάντηση είναι: Οι Πεποιθήσεις μας!
Και είμαι σίγουρος, πάνω κάτω, αν ασχολείσαι με την προσωπική ανάπτυξη θα γνωρίζεις τι είναι οι πεποιθήσεις. Η ερώτηση όμως είναι η εξής: «Πώς μπορείς να ελέγξεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις;»
Πώς Μπορείς να Ελέγξεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις;
Ένα από τα λάθη που κάνουν πολλοί άνθρωποι, που ασχολούνται με την προσωπική ανάπτυξη, είναι ότι νομίζουν ότι ξέρουν ή πως είναι σίγουροι πως οι πεποιθήσεις τους έχουν αλλάξει. Μπορεί να κάθονται μπροστά στον καθρέπτη και να λένε «Μπορώ», «Αξίζω», «Θα τα καταφέρω» αλλά τα αποτελέσματα είναι τελείως διαφορετικά.
Μπορεί να λένε «Θα έχω τον ιδανικό μου σύντροφο», να το γράφουν σε χαρτάκι, όλη μέρα να κάνουν ασκήσεις ευγνωμοσύνης, να φαντάζονται τον άνθρωπο τον ιδανικό, αλλά το αποτέλεσμα είναι να μένουν μόνοι. Οι σχέσεις που έχουν δεν είναι αυτές που θα ήθελαν να έχουν. Αυτές που αξίζουν να έχουν.
Το ίδιο ισχύει και με τα κιλά.
Τι είναι αυτό λοιπόν που θα σε βοηθήσει να μπορέσεις να ελέγξεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις;
Θα σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα: Φαντάσου τις περιοριστικές πεποιθήσεις μέσα στον εγκέφαλο, σαν την καλωδίωση μιας πολυκατοικίας. Δηλαδή, υπάρχουν συγκεκριμένα καλώδια που ενεργοποιούν το σαλόνι, δηλαδή το φως του σαλονιού, της κουζίνας, των υπνοδωματίων κ.ο. Ανάλογα το ποιο κουμπί θα πατήσεις, θα ανάψει και το κατάλληλο φως. Υπάρχει σωστό; Υπάρχει λάθος; Βεβαίως και όχι. Όλα εξαρτώνται από το τι θέλεις να κάνεις. Ένα όμως είναι το σίγουρο: Πως αν πατήσεις το κουμπί για να ανάψει το φως του σαλονιού, τότε θα φωτίσεις εκείνο το μέρος του σπιτιού σου.
Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το μυαλό και τις πεποιθήσεις. Εάν ενεργοποιήσεις εκείνο το νευρικό δίκτυο που αφορά την επιτυχία, τότε το πιο σίγουρο είναι να παράγεις επιτυχία. Τι θα συμβεί όμως αν ενεργοποιήσεις ένα άλλο νευρικό δίκτυο που θα παράγει την αποτυχία;
Μπορείς λοιπόν να φανταστείς τη ζωή σου πως θα είναι εάν δεν ενεργοποιήσεις εκείνο το μέρος του μυαλού σου που παράγει επιτυχία;
Στον εαυτό σου..
Στην σχέση σου..
Στα επαγγελματικά σου..
Άρα λοιπόν καταλαβαίνεις ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λέγανε οι παλιότεροι το «κουμπί» σου. Ποιο είναι το «κουμπί» σου; Το «κουμπί» σου είναι η γνώση για να ενεργοποιήσεις το σωστό νευρικό κύκλωμα. Με άλλα λόγια να αντικαταστήσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις με τις ενδυναμωτικές.
Όμως, θέλω να σε ρωτήσω κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σκέψου το λίγο.. «Πώς θα ξέρεις πραγματικά τι πιστεύεις;»
Πώς θα Ξέρεις Πραγματικά τι Πιστεύεις;
Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές. Θα σου δώσω όμως κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ απλό, πάρα πολύ εύκολο. Για να δεις τι πιστεύεις πραγματικά χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω, να σταματήσεις να νομίζεις ότι ξέρεις τι πιστεύεις, και να δεις τα αποτελέσματα.
Εάν δεν έχεις τα οικονομικά που θέλεις τότε ψάξε να δεις ποιες είναι εκείνες οι πεποιθήσεις γύρω από τα οικονομικά. Τι είναι αυτό που άκουγες σαν μικρό παιδί, τι είναι αυτό που άκουγες στην κοινωνία μεγάλος, στο σχολείο που πήγαινες, αν υπήρχαν άνθρωποι που ήταν σημαντικοί για εσένα που είχαν συγκεκριμένες πεποιθήσεις γύρω από αυτό..
Πώς θα βρεις τις πεποιθήσεις;
Γνωρίζοντας και καταγράφοντας τι πιστεύεις, τι δεν πιστεύεις, τι είναι σωστό, τι είναι λάθος, τι πρέπει, τι δεν πρέπει και όλο αυτό.
Κάνε το ίδιο για τις σχέσεις. Το ίδιο μπορείς να κάνεις ακριβώς σχετικά με την διάθεση. Για παράδειγμα μια πάρα πολύ κλασική πεποίθηση είναι όταν κάποιος περνάει πάρα πολύ όμορφα και γελάει τι κάνει; Ψάχνει γύρω του να βρει κάποιο ξύλο να το χτυπήσει και να πει «Σε καλό να μας βγει». Ενώ αν κλαίει και είναι στενοχωρημένος είναι πάρα πολύ φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να χτυπήσουμε ξύλο να μας βγει σε καλό ή σε κακό. Είναι δεδομένο ότι είναι καλό γιατί όλοι το κάνουν.
Ξεκίνα την αναζήτηση
Ψάξε λοιπόν να βρεις, ξεκίνα από τις κοινωνικές πεποιθήσεις , που μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο απλό να τις εντοπίσεις, και μετά πήγαινε στο οικογενειακό σου περιβάλλον. Άρα λοιπόν με βάση τα αποτελέσματα σου θα δεις εάν ξέρεις ή δεν ξέρεις, πιστεύεις ή δεν πιστεύεις αυτά που πρέπει να πιστεύεις για εσένα.
Τώρα από την στιγμή που αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου, το επόμενο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου, γιατί αυτό που θα αλλάξεις σήμερα θα το δεις σαν αποτέλεσμα σε 6 μήνες από τώρα. Δηλαδή αν σήμερα αποφασίσω ότι αξίζω και μπορώ να έχω ένα ωραίο σώμα δεν θα το έχω αύριο ή μεθαύριο. Θα το έχω σε 3-6 μήνες από τώρα. Ανάλογα με το που βρίσκομαι και που θέλω να πάω.
Το ίδιο λοιπόν ισχύει και με την σχέση. Αν σήμερα αποφασίσω ότι αξίζω να έχω έναν σύντροφο, ότι μπορώ να έχω έναν σύντροφο.. Αποφασίσω ότι δεν χρειάζεται να είμαι μόνος μου για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.. Τότε σε 3-6 μήνες από τώρα προφανώς θα έχω δημιουργήσει μια σχέση.
Το ίδιο και με τα επαγγελματικά, τα οικονομικά. Αν σήμερα θέλεις να αυξήσεις τα οικονομικά σου δεν σημαίνει ότι αύριο θα το κάνεις. Αλλά σήμερα αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κάτσεις και να εντοπίσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Αυτός ο τρόπος, είναι το πρώτο βήμα. Το πρώτο λοιπόν που θέλεις να κάνεις για να αποκτήσεις τον έλεγχο των περιοριστικών πεποιθήσεων είναι να τις εντοπίσεις. Τώρα, από την στιγμή που τις εντοπίσεις μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.
Το πιο απλό όμως που μπορείς να κάνεις, είναι να καταλάβεις και να συνειδητοποιήσεις , να καταγράψεις για ποιον λόγο θέλεις το αντίθετο από αυτό που σε περιορίζει. Δηλαδή αν εμένα με περιορίζει το να φοβάμαι να έχω μια σχέση.. Αν φοβάμαι να πάω να μιλήσω σε ανθρώπους, να δώσω ένα βιογραφικό ή να πουλήσω κάτι ή να ζητήσω μια αύξηση αν θέλεις..
Ή αν φοβάμαι να ξεβολευτώ και να πάω για τρέξιμο, γιατί ενδεχομένως μπορεί να χάσω κιλά, και αν χάσω κιλά μπορεί να μπορώ μετά να κάνω μία σχέση, και να μην έχω μια δικαιολογία «Α! Έχω πολλά κιλά.» Άρα να πρέπει να διαχειριστώ τον φόβο της δέσμευσης. Δες το και λίγο συνδυαστικά.
Άρα λοιπόν αφού καταλάβω τι πραγματικά θέλω και για ποιον λόγο το θέλω, αυτό που αρχίζω να κάνω είναι καθημερινά να έχω συγκεκριμένες δράσεις. Γιατί θέλω συγκεκριμένες δράσεις; Γιατί οι δράσεις είναι αυτές οι οποίες σιγά σιγά θα αρχίσουν να πείθουν το μυαλό μου ότι είμαι σε ασφαλή δρόμο. Μπορώ κάθε μέρα να προχωράω λίγο λίγο παρακάτω. Είναι αυτό που λέμε: «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη».
Άρχισε να Ταΐζεις το Μυαλό σου
Άρχισε να ταΐζεις το μυαλό σου, και σιγά σιγά αυτό θα αρχίσει να πεινάει, και θα σου ζητάει παραπάνω και παραπάνω και παραπάνω. Μέχρι όμως να το κάνεις αυτό μην απαιτείς θαύματα, μην απαιτείς μεγάλα βήματα, μην έχεις τρελές απαιτήσεις από τον εαυτό σου.
Το πρώτο που χρειάζεται είναι να εντοπίσεις τις πεποιθήσεις σου, και δεύτερον χρειάζεται σιγά σιγά αφού πρώτα βρεις τους λόγους που σε κινητοποιούν ,για να κάνεις το αντίθετο από αυτό που η πεποίθηση, δεν σε άφηνε να κάνεις.
Δηλαδή:
«Θα είμαι λίγος αν βγω έξω και πάω να πουλήσω κάτι door to door, γιατί θα μου πουν πάρα πολλοί όχι»
«Θα είμαι λίγος αν βγω έξω και φλερτάρω και μου πουν όχι»
Τι κάνω; Αρχίζω και χτίζω σταδιακά αυτό. Δεν πάω κατευθείαν να πάρω κάτι να το πουλήσω ή κατευθείαν να πάω να φλερτάρω. Τι κάνω; Αρχίζω και βγαίνω πιο πολύ έξω και έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο. Αφού έρθω σε περισσότερη επαφή με τον κόσμο μετά αρχίζω να μιλάω περισσότερο με τους φίλους μου. Μετά αρχίζω και μιλάω πιο πολύ με τους φίλους των φίλων μου. Μετά αρχίζω και βγαίνω με τους φίλους των φίλων μου. Και το χτίζω σιγά σιγά, για να αρχίσει να βλέπει ο εγκέφαλος ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ φυσιολογική διαδικασία.
Ακολούθησε λοιπόν αυτά τα #3 απλά βήματα τα οποία, για να συνοψίσω, είναι:
Γράψε τους λόγους γιατί πρέπει να πιστεύεις το αντίθετο; Τι θα σου δώσει αυτό; Κάνε το εικόνα μέσα στο μυαλό σου. Κάνε εικόνα την ιδανική ζωή.
Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος!
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Συμπληρωματικά άρθρα:
Πώς να κάνεις άμεσα θετικές αλλαγές στην ζωή σου
Γιατί οι δυσάρεστες συζητήσεις διαρκούν περισσότερο;
Ο κίνδυνος του ασαφούς “πρόσεχε” που λέμε στα παιδιά
Εάν δεν προετοιμαστείς να αποτύχεις δεν θα γνωρίσεις τον εαυτό σου
[Ακολούθησε τον Μανώλη στο Instagram για να βάλεις τόνους έμπνευσης στη ζωή σου]