Πολλές φορές αναρωτιέμαι: “Πώς θα ήταν η ζωή μας αν όλοι είχαμε την ίδια άποψη για όλα; Αν δεν υπήρχε μια κάποια αμφισβήτηση για κάποια πράγματα. Θα είχαμε την ίδια εξελικτική πορεία;”
Μάλλον όχι..
Η σύγχρονη πολιτική σκηνή στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς, σίγουρα επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα μας σε όλους τους τομείς. Και ναι κυρίως το αντιλαμβανόμαστε αυτό στα οικονομικά και στα επαγγελματικά μας. Αλλά τι γίνεται στον προσωπικό μας τομέα; Τι γίνεται με τα συναισθήματα μας; Τι γίνεται στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους; Και τι γίνεται στην σχέση μας με τον/την σύντροφο μας;
Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι η σύγχρονη πολιτική σκηνή μοιάζει να είναι περισσότερο επιζήμια, για τη ζωή του καθενός από εμάς απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Ο βομβαρδισμός των ειδήσεων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, αληθινών και ψεύτικων, οδηγούν στην διαμόρφωση ισχυρών απόψεων και πεποιθήσεων, οι οποίες “κλειδώνουν” μέσα μας και δεν μας επιτρέπουν να ακούσουμε και πόσο μάλλον να δεχτούμε οτιδήποτε διαφορετικό, οποιαδήποτε διαφορετική άποψη.
Οι διαφορετικές απόψεις όμως είναι αυτές που μας εξελίσσουν και μας πάνε μπροστά. Και σίγουρα, πάνω απ’ όλα, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.
Πολλές φορές αυτό το “κλείδωμα” που αναφέραμε, οδηγεί σε επικοινωνιακό χάσμα τις σχέσεις μας: φιλικές, εργασιακές, οικογενειακές κλπ. Και σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τα αρχαία ακόμα χρόνια οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις και πεποιθήσεις, δημιουργούσαν τριβές και χάσμα στις σχέσεις των ανθρώπων.
Τι γίνεται όμως όταν όταν το χάσμα αυτό εισβάλει στη σχέση σου;
Τι γίνεται όταν θα συμβεί να έχεις διαφορετικές πολιτικές απόψεις με τον/-ην σύντροφο σου;
Τι γίνεται όταν βρισκόσαστε σε “αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα”;
Νομίζω πως καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοώ…
Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις και πεποιθήσεις μέσα σε μία σχέση πολλές φορές δημιουργούν εντάσεις, οι οποίες δυστυχώς μπορούν να οδηγήσουν την σχέση ακόμα και στην διάλυση.. Στον χωρισμό. Κι αυτό γιατί η ερμηνεία που δίνεται στην άποψη του καθενός μας, δεν λειτουργεί με θετικό τρόπο για τη ζωή και την σχέση μας.
Ας δούμε λοιπόν, τι χρειάζεται να κάνεις ώστε να μην αφήσεις οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις και πεποιθήσεις που έχεις με τον σύντροφο σου, να οδηγήσουν την σχέση σας στην καταστροφή:
Πόσο έχει επηρεαστεί μέχρι τώρα η σχέση σας;
Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να εξετάσεις πόσο έχει επηρεαστεί μέχρι τώρα η σχέση σας.
- Σας έχει οδηγήσει στο να αδιαφορείτε ο ένας για τον άλλον;
- Σας έχει οδηγήσει στο να μειώνετε ο ένας τον άλλον;
- Σας έχει οδηγήσει στο να κατηγορήσετε ο ένας τον άλλον;
- Σας έχει οδηγήσει στο να ζητάτε την υποστήριξη του περίγυρου σας έναντι στου συντρόφου σας;
Αν στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις η απάντηση είναι “Ναι” τότε χρειάζεται να κάνεις άμεσα κάποια πράγματα, και να κλείσεις τις όποιες ρωγμές έχουν δημιουργηθεί στην σχέση σου, ώστε να την προστατέψεις.. να την θωρακίσεις.
Το πρώτο βήμα για να κλείσουν ρωγμές, οι πληγές αν θέλεις, που έχουν δημιουργηθεί στην σχέση σου, είναι να εξετάσεις και να εντοπίσεις τα σημεία και τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στον/στην σύντροφο σου, με δική σου ευθύνη.
Το δεύτερο βήμα είναι, να αναγνωρίσεις τα σημεία που έσφαλες στην επικοινωνία με τον/την σύντροφο σου και να ζητήσεις να σε συγχωρέσει γι’ αυτό. Συνήθως απέναντι σε αυτή την αντιμετώπιση, υπάρχει μια παραδοχή των λαθών της άλλης πλευρά και ο/η σύντροφός ζητάει επίσης συγνώμη για την δική του/της λάθος στάση και συμπεριφορά, αν βέβαια έχει δημιουργηθεί κάποια ένταση με ευθύνη δική του/της.
Το τρίτο βήμα είναι, να ρωτήσεις τον/την σύντροφο σου αν θα ήταν ανοιχτός/ή σε μία ήρεμη συζήτηση απέναντι στα θέματα που σας έφεραν σε αντιπαράθεση, ώστε να μπορέσετε να τα λύσετε μεταξύ σας και να μην γίνονται εμπόδιο στην σχέση σας.
Ας δούμε κάποια βήματα που μπορείς να κάνεις, για να έχεις μια εποικοδομητική συζήτηση με τον/-ην σύντροφο σου:
Μην υψώνεις την φωνή σου, μην ψιθυρίζεις και μην διακόπτεις. Σεβάσου την κάθε γνώμη και άποψη του/-ης. Πολλές φορές οι σχέσεις έρχονται σε ρήξη, γιατί τα μέλη αυτής της σχέσης νιώθουν πως όταν απορρίπτεται η άποψή τους για κάποιο θέμα στην ουσία απορρίπτονται οι ίδιοι. Άκου λοιπόν τι έχει να μοιραστεί μαζί σου ο/η σύντροφος σου με σεβασμό και στις σκέψεις του/-ης αλλά και στον/-ην ίδιο/-α
Αν ο/η σύντροφος σου, σου αναφέρει κάτι που δεν βρίσκεις σωστό ή έγκυρο, μην του/-ης επιτίθεσαι. Αντ‘ αυτού, ρώτησε τον/-ην για τα γεγονότα. Αναζητήστε μαζί τα πραγματικά γεγονότα και αφήστε απ’ έξω τις ψεύτικες και μη αντικειμενικές ειδήσεις.
Η κοινή σας αναζήτηση θα είναι μια εμπειρία που θα σας φέρει περισσότερο κοντά και δεν θα οδηγεί την σχέση σας σε “αρένα”.
Όλοι έχουμε μια γνώμη. Και σίγουρα δεν μπορούμε να συμφωνούμε με όλες τις απόψεις. Όμως ακόμα και αν διαφωνείς με τις πολιτικές απόψεις του/-ης συντρόφου σου, σίγουρα μπορείς να αναζητήσεις κάποια στοιχεία με τα οποία συμφωνείς. Μπορείς λοιπόν να ξεκινήσεις την συζήτηση με αυτά τα στοιχεία. Αυτό θα σας φέρει κοντά και η συζήτηση σας θα είναι πιο αρμονική και περισσότερο αποτελεσματική.
Πώς θα το κάνεις αυτό; Βοήθησε τον/-ην σύντροφο σου να καταλάβει τις απόψεις σου μέσα από το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι γι’ αυτό και αν μπορεί να σε νιώσει.. Αν μπορεί να μπει στην θέση σου και να καταλάβει για ποιον λόγο έχεις αυτές τις απόψεις. Γιατί βλέπεις τα πράγματα υπό ένα διαφορετικό πρίσμα.. Ρώτησε τον/-ην για το πώς ο ίδιος/-α νιώθει και βλέπει τα πράγματα με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο..
Να θυμάσαι ότι είσαστε στην σχέση αυτή, επειδή υπάρχει αγάπη μεταξύ σας και δεν θέλετε να ερχόσαστε σε αντιπαράθεση. Μια υγιής και εποικοδομητική συζήτηση για τις διαφορετικές σας πολιτικές απόψεις και πεποιθήσεις, είναι σίγουρα κάτι πολύ καλό για την σχέση σας. Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι πρέπει να σέβεται ο ένας τις απόψεις του άλλου, ακόμα και όταν είναι διαφορετικές. Εξάλλου η σχέση σας και η αγάπη που έχετε μεταξύ σας, είναι σίγουρα πιο σημαντική από τις διαφορές σας.
Έτσι δεν είναι;
Για σκέψου όμως και αυτό που σου είπα στην αρχή.. Που θα βρισκόταν ο κόσμος μας εξελικτικά αν δεν υπήρχαν και κάποιες άλλες φωνές και απόψεις;
Είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Συμπληρωματικά άρθρα:
Η γλώσσα του σώματος και #6 τρόποι για να την κατανοήσεις
Ενσυναίσθηση και πώς επηρεάζει την επικοινωνία
Τα #2 επίπεδα επικοινωνίας που θα σε γλιτώσουν από μπελάδες
Εάν θέλεις να μάθεις τις τεχνικές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού ~ NLP όπως διδάσκονται στο American board of NLP τότε κάνε κλικ εδώ