Θέλεις να πάρεις μια απόφαση.. Έχεις τα πάντα έτοιμα στο μυαλό σου, έχεις σκεφτεί ένα πλάνο αλλά, αυτή η διαδικασία λήψης της απόφασης, φαντάζει σαν.. μια ιδιαίτερα επίμονη διαδικασία.
Αλήθεια, πόσες φορές βρέθηκες στο δίλημμα.. “Η απόφαση που θα πάρω είναι σωστή ή λάθος; Καλή ή κακή; Ουσιαστική ή ανούσια; Τι θα μου προσφέρει, τι θα μου στερήσει; ”
Δεν είναι λίγες οι φορές, που η ζωή μας βάζει αντιμέτωπους με ένα τέτοιο σταυροδρόμι απόφασης..
Είναι οι φορές εκείνες, που χρειάζεται να επιλέξουμε εμείς ποια οδό θα ακολουθήσουμε. Και για να το κάνουμε αυτό, αισθανόμαστε ότι πρέπει να πάρουμε την σωστή διαδρομή, τη σωστή απόφαση, κάνοντας μια λεπτομερή εξέταση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων, από την μια και προσέχοντας από την άλλη, να μην επηρεαστεί η απόφαση μας από κάποιον ή από προσωπικούς φόβους και αρνητικές πεποιθήσεις.
Η λήψη αποφάσεων, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική δεξιότητα, που όλοι πρέπει να ενδυναμώσουμε και να κατακτήσουμε, τόσο στα επαγγελματικά μας όσο και στη ζωή γενικότερα.
Γιατί όμως μια απόφαση είναι δύσκολη και πολλές φορές επίπονη;
Κάποιες από αυτές είναι οι μικρές και ασήμαντες. Για παράδειγμα: “Τι θα φάω”, “Τι θα φορέσω”, “Που να πάω”, “Πώς θα πάω”.. οι εύκολες αποφάσεις που λαμβάνονται στο δευτερόλεπτο. Είναι οι καθημερινές (πολλές φορές επαναλαμβανόμενες), αποφάσεις που παίρνουμε και στην πραγματικότητα είναι χαμηλής βαρύτητας και δεν επηρεάζουν τόσο την εξέλιξη μας.
Υπάρχουν όμως οι φορές, όπου μια απόφαση που θα χρειαστεί να λάβουμε, να είναι πολύ πιο σημαντική, ίσως πιο πολύπλοκη, επηρεασμένη και από άλλους εξωτερικούς παράγοντες και σίγουρα μεγαλύτερης βαρύτητας..
Τότε όμως τι αλλάζει; Γιατί εκείνη η απόφαση γίνεται πιο δύσκολη;
Για παράδειγμα: Έχεις ένα σημαντικό interview.
Θέλεις να διεκδικήσεις μια θέση που σε ενδιαφέρει, και θέλεις πραγματικά να κάνεις καλή εντύπωση. Εκεί θα χρειαστεί να αποφασίσεις τι θα φορέσεις, πώς θα φτάσεις στον προορισμό σου, τι ώρα θα πρέπει να βρίσκεσαι, τι θα πεις, τι θα απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις.. Τι, Πως Που, Ποιος.. Τι να κάνεις και Τι να μην.. [ουφ]
Δεν είναι μια καθημερινή απόφαση.. μια απλή απόφαση.. (μπορεί να κερδίσεις.. μπορεί να χάσεις).
Αν υπάρχουν παράγοντες που περιπλέκουν μια απόφαση, είναι αναπόφευκτο ότι θα δυσκολευτείς λίγο.. Αν όμως η δυσκολία αυτή παρουσιάζεται και για τις καθημερινές απλές/μικρές αποφάσεις, και νιώθεις ότι δίνεις αγώνα για να λάβεις μια απόφαση, τότε μάλλον κάτι πρέπει να κάνεις..
Εάν προβληματίζεσαι όμως, και στέκεσαι σαν παγοκολόνα, κρατώντας το κεφάλι σου ή βυθίζεσαι τόσο πολύ στις σκέψεις, αλλά και στην ανάλυση στο τι πρέπει να κάνεις και ποια είναι η απόφαση που πρέπει να πάρεις, τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σου είναι πολύ χρήσιμες..
- Η πολλή σκέψη δεν είναι πάντα.. καλή σκέψη.
- Μάθε να εμπιστεύεσαι την διαίσθησή σου.
- Βάλε μια προθεσμία στη λήψη αποφάσεων.
- Εάν δεν μπορείς να τα έχεις όλα, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστείς λίγο.
- Αν η απόφαση που πήρες, αποδειχθεί “λάθος”, κράτα το σαν μάθημα και προχώρα. Οι λάθος αποφάσεις του σήμερα οδηγούν σε σωστές αποφάσεις στο μέλλον.
Η Suzy Welch, συγγραφέας για την επιχειρηματικότητα, δημιούργησε έναν απλό κανόνα που μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις κάθε είδους απόφαση και να προχωρήσεις. Κανόνας απλός.
Σκέψου την απόφαση που πρόκειται να πάρεις σε τρία διαφορετικά χρονικά πλαίσια και δες πως σε κάνει να νιώθεις:
- Σε 10 λεπτά από τώρα;
- Σε περίπου 10 μήνες από τώρα;
- Σε 10 χρόνια από τώρα;
Αυτός ο απλός κανόνας μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα από μια νέα οπτική.
Πώς συμβαίνει αυτό;
Αν μπορέσεις να “προβλέψεις και να νιώσεις”, ότι μια απόφαση που θα λάβεις σήμερα είναι πιθανό να σε στενοχωρήσει αργότερα, σημαίνει ότι χρειάζεται να κατευθυνθείς προς μία άλλη επιλογή. Αν όμως αισθάνεσαι όμορφα, τότε προχώρα. Θα αισθάνεσαι καλά με την απόφαση σου. Έχει αξία για σένα [αλήθεια ξέρεις την αξία σου;].
Ένας απλός, αλλά εξαιρετικός τρόπος, να επιταχύνεις την λήψη αποφάσεων είναι το να καταγράψεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της απόφασης, που πρόκειται να πάρεις. [Να θυμάσαι: Δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες επιλογές]
Είμαστε άνθρωποι και ως άνθρωποι καθοδηγούμαστε υποσυνείδητα από τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Όταν έχεις “κολλήσει” λοιπόν ανάμεσα σε δύο επιλογές και φαίνονται και οι δύο καλές, τότε πάρε ένα χαρτί και ένα στυλό και γράψε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο επιλογών σου. Βάλτα κάτω και δες! Σύγκρινε.. και θα δεις την απόφαση μπροστά σου.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ
Αρκετά χρόνια πριν, η λήψη αποφάσεων ήταν ευκολότερη από ό, τι είναι σήμερα. Γιατί; Απλό! Περιορισμένες επιλογές. Η αγορά μιας μπλούζας ήταν εύκολη επειδή το μόνο που έπρεπε να κάνεις ήταν να επιλέξεις το μέγεθος και το χρώμα. Τώρα, αν πας να αγοράσεις μια μπλούζα χρειάζεται να επιλέξεις την μάρκα, την εφαρμογή, το χρώμα, το μέγεθος, το ύφασμα, το μοτίβο, αν θα έχει κουμπιά, αν ταιριάζει με τις τάσεις της μόδας, κ.ο.
Στις μέρες μας έχουμε πολλές επιλογές! Και κάθε μία από τις αποφάσεις μας, [καλή, κακή, σωστή, λάθος] συνοδεύεται από ένα αίσθημα ανασφάλειας, επειδή ποτέ δεν νιώθουμε σίγουροι αν κάναμε την καλύτερη επιλογή. Και αυτό συμβαίνει παντού. Στην προσωπική μας ζωή, στην κοινωνική , στην εργασία μας, στην διατροφή μας.. και ναι ακόμα και στα ρούχα που πρέπει να βάλεις..
Η λύση.. κράτα την λήψη απόφασης απλή.
Επίλεξε 2-3 εναλλακτικές λύσεις και άκου το ένστικτό σου. Κατέγραψε, δες, εφάρμοσε..
Να θυμάσαι, η σωστή επιλογή είναι σχετική. Μπορεί αυτή η απόφαση που πήρες για σένα να σε κάνει ευτυχισμένο, ενώ για κάποιον άλλον να είναι μια λάθος απόφαση.
Κάποιες αποφάσεις δεν γενικεύονται και πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό.
Όταν παίρνεις μια απόφαση να κοιτάς πρώτα μέσα σου, αν σε γεμίζει.. Γιατί αν σε γεμίζει ευτυχία τότε να είσαι σίγουρος..
Είναι μια καλή απόφαση!
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Συμπληρωματικά άρθρα:
Ο σίγουρος τρόπος για να λύσεις το πρόβλημα σου
Οι #10 Συμβουλές παραγωγικότητας εξαιρετικά πολυάσχολων ανθρώπων
Πώς να Προγραμματίσεις το Μυαλό σου, να κόψει τις.. Κακές Συνήθειες